НОВИНИ

Дариха апарати за обдишване и 100 000 маски на три болници в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 09.12.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Регионални

Апарати за обдишване и най-висок клас предпазни маски на стойност 1 милион лева получиха като дарение три болници в Пловдив. Респираторите и медицинските консумативи ще бъдат разпределени между Университетската болница „Свети Георги" и двете общински здравни заведения в града.

Дарението, което ще помогне за лечението на болните от COVID-19, е от пловдивска фирма, която провежда медицинска апаратура.

Общо 15 респиратора и 100 000 медицински маски включва дарението от фирмата от Пловдив. 10 от апаратите получи Инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги".

Фирмата дарител в момента има 360 работници и произвежда за световния пазар медицинска техника в областта на кардиологията, физиотерапията и рехабилитацията. Заради пандемията от COVID-19 се се ориентирали и към вентилиращите апарати и маски.

Дарението е било съобразено с нуждите на здравните заведения, като останалите пет от общо 15-те апарата ще бъдат насочени към общинските болници „Свети Мина" и „Свети Панталеймон".

Инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив поема най-тежките случаи на пациенти с коронавирус, така дарените респиратори са от особена важност.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че ще продължи да настоява за възстановяване на дейността на бившата Белодробна болница, което ще осигури и допълнителни болнични легла. Първо обаче трябва да се намери нужното финансиране.

Другите възможности за възстановяване на дейността на закритата преди шест години Белодробна болница е финансиране от общинския бюджет или от държавата.

Вижте повече във видеото.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев: Чувствам и знам, че съм по-добър от Джошуа
Кубрат Пулев: Чувствам и знам, че съм по-добър от Джошуа
Алекс Лазаров безпощаден на старта в Анталия
Алекс Лазаров безпощаден на старта в Анталия