НОВИНИ

Ваксината срещу COVID-19 да не се използва от хора с тежки алергии, предупреждават във Великобритания

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:23, 09.12.2020
9024
Чете се за: 01:08 мин.
Здраве

Хора със сериозни алергични реакции не бива да се ваксинират с препарата на "Пфайзер" и "Байонтех", заяви британската агенция за лекарства и здравни продукти. Предупреждението идва след два случая на алергични реакции при ваксиниране вчера. Двамата пациенти се възстановяват. Случаят им се разследва.

Двамата пациенти са здравни работници, с тежки алергии, носели са си писалки с адреналин. Получили са анафилактичен шок малко след поставянето на инжекцията и сега се възстановяват. Подобни случаи не е имало при клиничните изпитания.

Д-р Джун Рейн, Агенция за лекарства и здравни продукти във Великобритания: Разгледахме два случая на проявена алергична реакция. Знаем от обширните клинични изпитания, че подобен ефект не беше известен, но на базата на сегашния ни опит с уязвимите хора, отправяме предупреждение към групите, определени за ваксиниране с приоритет.

Предупреждението на британския регулатор да не използват ваксината е към хора с тежки алергии към лекарства, храни и ваксини.

Същевременно Израел получи първата си доставка на ваксина срещу коронавирус. Десетки хиляди дози от препарата на "Пфайзер" и "Байонтех" пристигнаха с товарен самолет на летището в Тел Авив.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Вярвам в тази ваксина, очаквам да получи необходимото одобрение тези дни и искам израелците да се ваксинират. Искам да дам пример и смятам да съм първият ваксиниран в страната.

Израелските власти планират да започнат имунизацията на 20 декември.

Избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън представи сътрудниците си в областта на здравеопазването и обеща подобряване на ситуацията с коронавируса. Маски, ваксинация, отворени училища - това са целите ми за първите 100 дни, каза Байдън.

Джо Байдън, избран за президент на САЩ: Този екип ще помогне да получим най-малко 100 милиона ваксини. Най-малко 100 милиона ваксини в ръцете на американците през първите 100 дни.

Байдън смята да задължи американците да носят защитни маски във федералните сгради и обществения транспорт. Доктор Антъни Фаучи, директор на Института по инфекциозни болести става главен съветник на Байдън по въпросите на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лични лекари в Пловдив проучват нагласите за имунизация на пациентите си
Лични лекари в Пловдив проучват нагласите за имунизация на пациентите си
Отчитаме рекорд на излекувани от COVID-19 пациенти
Отчитаме рекорд на излекувани от COVID-19 пациенти