НОВИНИ

Отчитаме рекорд на излекувани от COVID-19 пациенти

Николай Минков
от Николай Минков
18:16, 09.12.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Премиерът Борисов е готов да даде пример и пръв да се ваксинира срещу COVID-19. Първи обаче ще се ваксинират хората на първа линия и възрастните. Днес правителството отпусна 22 280 000 лв. на Бул Био за нова производствена линия за БЦЖ-ваксини и за реновиране на лаборатории. Здравният министър отчете рекорд на излекувани пациенти.

Ограничителните мерки дават резултат, натискът върху лечебните заведения намалява, а броят на излекуваните расте, отчете проф. Ангелов. Националният план за ваксинация върви по график.

"Изготвят се списъците на медиците, които ще попаднат в обхвата на първа фаза на ваксинирането. Подготвена е системата за посрещане на първата ваксина. Теоретично очакваме тя да дойде в началото на януари", заяви Ангелов.

Премиерът заяви готовност да бъде ваксиниран срещу COVID-19.

"Готов съм и пръв, обаче - щом ми дойде ред, се ваксинирам. Минават, включително и артистите, които са по театрите, и те. Станем ли готови за няколко дена с първата линия - защото тя трябва да върви едновременно - доктори, възрастни хора, полицаи, артистите на първа линия и от всички останали. Заставаме с колегите, ваксинирате ни, когато ни дойде ред. За да се спасим от такива приказки, които може да има".

Премиерът Борисов заяви, че е готов да се ваксинира срещу COVID-19

Борисов посети фирмата Бул Био, която получи днес над 22 млн. лева от кабинета. С тях ще изгради нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ-ваксина, ще са реновира лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, и ще се възстанови производството на антитоксични серуми от конска плазма. Премиерът изтъкна, че освен солидарното финансиране на ваксините срещу COVID-19, правителството подкрепя и българските лаборатории.

Кабинетът отпусна и 2,5 млн. лева за ремонт на църкви и храмове.

Премиерът заяви, че освен грижи за здравето, трябва да се укрепва и вярата на хората още повече, че наближават светли празници.

"В тая пандемия, в тая финансово-икономическа криза, действително упованието на хората в Бога е изключително важно, за това благодаря и за това се водим винаги от тези си действия, да е в името на бога, в името на доброто на хората и да направим така, че хората да могат да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещички, да почетат този изключително светъл ден", каза още министър-председателят.

Свещеници влизат в COVID отделения да вдъхнат кураж на болните

Епископ Поликарп благодари за подкрепата на държавата към църквата.

"Почти една година в тези тежки условия, в която се намираме, църквите не бяха затворени, а бяха отворени и хората наистина се укрепваха в своята надежда", заяви епископът.

От 20 до 26 декември свещеници, прекарали COVID-19, ще влязат в болниците, за да благословят медици и пациенти. Инициативата е на патриарх Неофит.

Кабинетът отпусна и близо 65 милиона лева за образование и наука.

С 16,9 млн. от тях се подпомагат 2257 училища за противоепидемични мерки и 42 центъра за специална образователна подкрепа.

"Това ще позволи да приключат нормално, без дефицити, бюджетната година от една страна, от друга страна, ще позволи да закупят допълнителни устройства за осъществяване на обучение в електронна среда, пречистватели за въздух, заплащане на интернет на учители и ученици", каза здравният министър Красимир Вълчев.

Други 33 млн. се дават на БАН и висшите училища за финансиране на обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксината срещу COVID-19 да не се използва от хора с тежки алергии, предупреждават във Великобритания
Ваксината срещу COVID-19 да не се използва от хора с тежки алергии, предупреждават във Великобритания
България не е налагала вето на преговорите за еврочленството на Република Северна Македония
България не е налагала вето на преговорите за еврочленството на Република Северна Македония