НОВИНИ

Ще има ли пробив в преговорите? Джонсън и Фон дер Лайен на работна вечеря в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:40, 09.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Ще има ли пробив в преговорите за търговско споразумение между Брюксел и Лондон - отговорът се чака от посещението на британския премиер днес в белгийската столица. Борис Джонсън отива, за да говори очи в очи с Урсула фон дер Лайен, с която ще имат работна вечеря. Срокът за постигане на договореност е 31 декември, а преговорите стигнаха до задънена улица.

Очаква се към 21.00 ч. българско време да започне вечерята между Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен. И двете страни днес изразиха надежда, че търговско споразумение все пак е възможно. Едва ли двамата ще го постигнат тази вечер, но ако има политическо съгласие за това, през следващите дни техните преговорни екипи биха могли да финализират разговорите. Нагласите засега са, че утре лидерите от ЕС няма да гласуват това споразумение, а просто Урсула фон дер Лайен ще ги информира за разговора си с Борис Джонсън.

И двете страни не са склонни на големи отстъпки, така че някои от проблемните въпроси остават.

Днес германският канцлер Ангела Меркел каза в Бундестага, че не може да гарантира, че до утре, до Срещата на върха ще има споразумение.

"Все още има шанс за споразумение. Не знам дали до утре ще успеем, не мога да обещая, но работим по въпроса. Готови сме обаче и за вариант, в който не можем да приемем някои условия на британците. Тогава ще останем без сделка. Ясно е, че трябва да се запази целостта на общия пазар. Трябва да имаме условия на равнопоставеност - не само за днес, а за утре и по-нататък", заяви Меркел.

"Още може да се направи добра сделка и очаквам да обсъдя това тази вечер с комисар Фон дер Лайен. Но трябва да ви кажа, че нашите приятели в Европейския съюз настояват, ако в бъдеще приемат нов закон, с който ние не се съобразим, да имат автоматично правото, г-н председател, да ни накажат и да си отмъстят. Те казват, че Великобритания единствена в света няма да има контрол върху водите си за риболов. Не мисля, че който и да е премиер на тази страна би приел такива условия", каза Джонсън.

Междувременно утре на Срещата на върха предстои европейските лидери да обсъдят друг важен въпрос - бюджета на ЕС. Днес Полша съобщи, че заедно с Унгария са постигнали договореност с германското председателство. Полша и Унгария бяха наложили вето на бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на Стратегическия съвет към президента: Липса на откритост са основните проблеми на сегашното управление
Председателят на Стратегическия съвет към президента: Липса на откритост са основните проблеми на сегашното управление
Виктория е сред 30-те най-влиятелни млади българи
Виктория е сред 30-те най-влиятелни млади българи