НОВИНИ

Предупреждение за проливни валежи в почти цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 09.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Предупреждение за проливни валежи е в сила през нощта и утре в почти цялата страна, като в областите с код оранжево, очакванията са за около 50-60 л/кв.м. В югоизточните части ще духа и много силен южен вятър, с пориви до 80-90 км/ч. В западната половина на Северна България остава опасността от поледици.

Минималните температури там ще бъдат около минус 1°, а в югоизточните райони ще достигат до плюс 10°. В широки граници ще бъдат и максималните температури - от 4° в северозападните до 13°-14° в източните райони. През деня в Северозападна България, а след обяд и в източните райони валежите временно ще спрат, но в много райони от страната, особено в Южна България, се очакват значителни количества.

В планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 1200 метра от сняг. В Рило-Родопската област и Централна Стара планина снеговалежите ще са значителни.

Ще духа силен южен вятър, който след обяд ще отслабне и ще започне да се ориентира от запад-северозапад.

Предупреждение за проливни валежи и силен южен вятър е в сила утре не само у нас, в много райони от Балканите. Причината е поредният Средиземноморски циклон, който преминава през полуострова.

Значителни валежи от дъжд ще има утре и в Западна Франция, на Пиренейския полуостров и в Италия. В района на Алпите, на Скандинавския полуостров, и в Прибалтика ще превалява сняг. Над Европейска Русия ще бъде предимно слънчево, но дори и максималните температури там ще бъдат под нулата.

У нас през следващите дни ще е по-честно облачно, но ще е сравнително топло за периода, особено в Източна България. В петък валежите за кратко ще спрат, но вечерта и през нощта срещу събота отново ще завали дъжд. През почивните дни и в понеделник валежите ще са на много места в страната, предимно от дъжд и отново ще има райони със значителни количества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой купува частен бункер в днешно време и има ли пазар у нас
Кой купува частен бункер в днешно време и има ли пазар у нас
Ресторант със стъклени куполи в Москва
Ресторант със стъклени куполи в Москва