НОВИНИ

И в Русе вече може да се дарява кръвна плазма за лечение на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 10.12.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Още

В Русе вече ще може да се дарява кръв за извличане на плазма за лечение на болни с COVID-19. Всеки, който е преболедувал коронавируса, може да се обади в отделението по Трансфузионна хематология в Университетска болница "Канев", за да разбере кога може да дари.

В отделението по Трансфузионна хематология са започнали набирането на доброволци, които искат да дарят кръв за извличане на реконвалесцентна плазма. Вече са получили няколко запитвания при какви условия могат да го направят.

Д-р Биляна Цветанова – началник на отделение Трансфузионна хематология: Да имат документ, това е изискване на центъра в Плевен, PCR тест документиран, т.е. на хартия, въпреки че и в системата виждаме, че има резултат от PCR. Да са минали 40 дни от този PCR, да нямат симптоми в момента.

Антителата в кръвната плазма се изследват в Районния център по трансфузионна хематология в Плевен.

Доброволците трябва да се обаждат предварително в Кръвния център в Русе, за да им бъде определен ден и час. Причината е, че кръвта трябва да бъде транспортирана до центъра в Плевен в същия ден.

Преди 5 седмици Ангел Калчев се е разболял – имал главоболие, високо кръвно, температура, кашлица. Направил си PCR тест, който излязъл положителен.

Бих дарил кръв, защото по тоя начин бих спасил някой. Мисля, че всички трябва да го направят, които могат, защото, както виждаме и от новините , единственото нещо, което чуваме е: смърт, смърт, смърт. Защо да не го преустановим това. И ако можем да помогнем хора да живеят, защо да не го направим, споделя Ангел.

Може да се дарява и за конкретен човек, но не е сигурно, че доброволецът ще има антитела в кръвта си. Лекарите смятат, че рано или късно ще се започне и търговия с кръвна плазма.

Д-р Биляна Цветанова – началник на отделение Трансфузионна хематология: В сайтовете, които наблюдавам, има хора, които обявят, че ще кръводарят плазма в еди-кой си център и търсят на кого да я подарят. Сега това подаряване… Всеки може да си направи някакви изводи. Разбира се, не можем да обидим хората, които са повечето с чисти намерения, но когато има повишено търсене, а има малко предлагане, предполагам, че ще се появи такъв проблем.

В Русе лекарите вече имат опит с преливане на реконвалесцентна плазма. През ноември с нея са лекувани десетина души.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се дарители на кръвна плазма за вокалиста на група P.I.F. Димо
Търсят се дарители на кръвна плазма за вокалиста на група P.I.F. Димо
Бъдещи военни лекари помагат на болните си колеги
Бъдещи военни лекари помагат на болните си колеги