НОВИНИ

Как работи единственият лекар на 30 села и махали в условията на пандемия

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 10.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Д-р Снежана Бакърова е общопрактикуващ лекар в родопското село Смилян. Освен пациентите в това голямо село, тя се грижи за хората на още 30 села и махали в района.

В дългата си листа от пациенти д-р Снежана Бакърова вече има заразени с COVID-19. Самата тя е преминала леко през инфекцията. Успяла е да опази пациентите си. И не спира да работи.

Д-р Снежана Бакърова - общопрактикуващ лекар: Повече от 20 години имам такъв ред и организация, при който хората предварително записват час за преглед, което е за тяхно улеснение, а в същото време те са предвидими за нас и това предполага малко по-бързо и по-качествено обслужване на пациентите. В тези условия на пандемия ние можем да направим такава реорганизация, за да можем да поемем целия поток от остри заболявания, като осигурим един коридор, така че да не се смесват потоците от остро болни и хронично болни.

Д-р Бакърова се грижи за хората на всички села и махали в района. В Смилян ѝ имат пълно доверие. Местните все пак са притеснени, въпреки че са дисциплинирани и спазват противоепидемичните мерки.

Чавдар Червенков - кмет на село Смилян: Притеснението го има, но не са в такава степен, защото и заболелите не са толкова много.

Д-р Бакърова е категорична, че новата ваксина срещу коронавируса ще е полезна.

Д-р Снежана Бакърова - общопрактикуващ лекар: Ако ме питате дали аз бих се ваксинирала с ваксина - да, за мен твърдо съм взела решение и за моето семейство, ще го направя. Защото в момента няма специфично лечение за тази болест, а в същото време ваксината е един лъч на надежда.

Общопрактикуващата лекарка ще препоръча ваксиниране и на пациентите си.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Константинов: Трябва да се помисли дали изборите да не са в два дни
Проф. Константинов: Трябва да се помисли дали изборите да не са в два дни
Имунолог: Страничните ефекти от ваксината не са тежки, преминават за 1-2 дни
Имунолог: Страничните ефекти от ваксината не са тежки, преминават за 1-2 дни