НОВИНИ

Здравният министър: Не се готвим да отворим детските градини

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 10.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
Още

За последните 7 дни оздравелите от COVID инфекция у нас са 16 872. Само за тази седмица те са 11 405 души. Това съобщи в началото на редовния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Тези числа са надеждата в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната системата", акцентира той.

3328 са новите случаи на заразени за последното денонощие в страната при направени близо 8600 PCR теста. Най-много положителни проби са регистрирани в областите София, Пловдив и Варна. В болница остават близо 7000 пациенти, над 540 от тях - в тежко състояние.

По показателя за 14-дневна заболеваемост България е на 9-о място в Европейския съюз с 554 на 100 000 заболели. На Балканите сме на трето място, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По смъртност в ЕС данните ни поставят на второ място. "Последните 10 дни бележим крехка тенденция за намаляване на случаите. Това не трябва да намали нашата бдителност и да тръгнем в обратна посока", апелира той.

"Не се готвим да отворим детските градини, към момента данните не ни водят в тази посока", съобщи още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение. Когато имаме достатъчно данни, ние ще вземем или няма да вземем това решение. Нека да не се отказваме по средата на пътя. Остават само 10 дни до 21 декември, нека ги прекараме в партньорство. Протягаме ръка към всички българи, които спазват мерките, които сме приложили. Нека да проявят разбиране за тяхната необходимост", допълни той.

Натискът е огромен. Според едни мерките са либерални, според други - не, а трети не вярват в съществуването на вируса, изтъкна здравният министър. Ангелов припомни, че вирусът изненадва всички прогнози, всички сбъркаха.

Най-добрата антикризисна мярка е бизнесът да отвори на 21 декември, категоричен е Борисов

"Аз се предпазвам от категорични мнения. Следим всяка една тенденция, в България, в и извън Европейския съюз. Ситуацията е много динамична, тя изисква едно надлъгване с вируса, така че да го победим. Надеждата идва с ваксините", заяви още здравният министър.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: ЦСКА-София - Рома, двубой от груповата фаза на Лига Европа
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: ЦСКА-София - Рома, двубой от груповата фаза на Лига Европа
Oкончателно: Ваксините срещу COVID-19 няма да се облагат с ДДС
Oкончателно: Ваксините срещу COVID-19 няма да се облагат с ДДС