НОВИНИ

Oкончателно: Ваксините срещу COVID-19 няма да се облагат с ДДС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:54, 10.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Окончателно Народното събрание реши ваксините срещу COVID-19 да не се облагат с данък добавена стойност за следващите две години.

Нулев ще е данъкът и за медицински изделия за ин витро диагностика на COVID-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и изделия.

Евгения Ангелова, депутат от ГЕРБ: PCR тестовете вече няма да се облагат с ДДС. Когато казвам ваксините и тестовете заедно с консумативите към тях, това означава клечките, които са за пробовзимането и пробонабирането, самите китове и всичко, което е пряко свързано с взимането на съответния тест.

В преходните и заключителните разпоредби депутатите направиха промени на Закона за извънредното положение и дадоха възможност на Министерството на здравеопазването да субсидира лечебни заведения във връзка с епидемичната обстановка.

Субсидирането може да се извършва за месеците ноември и декември.

Освен това, парламентът измени и текстове в Закона за държавното обществено осигуряване, като реши минималният осигурителен доход на работниците и служителите, които не изпълняват пълното си работно време, да се определя пропорционално спрямо работното им време по договор. Това няма да важи за бюджетните предприятия.

Вижте повече подробности във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Не се готвим да отворим детските градини
Здравният министър: Не се готвим да отворим детските градини
ДПС избира нов председател и ръководство на първата по рода си изцяло онлайн конференция
ДПС избира нов председател и ръководство на първата по рода си изцяло онлайн конференция