НОВИНИ

От Щаба отчитат повече оздравели, но и натиск върху здравната система

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:06, 10.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
Още

В края на седмицата ще е ясно дали детските градини може да отворят в понеделник, но според здравният министър в момента няма основания за отварянето им.

Предстои да бъдат анализирани данните за разпространението на коронавируса през последните дни. Има лека тенденция за намаляване на заразените и ръст на оздравелите. Продължава обаче да се увеличава броят на болните, които се нуждаят от болнична помощ.

Увеличава се натискът върху здравната система. Страната ни остава в челото на черната статистика, заемайки 2-ро място по смъртност в Европа за последните 14 дни.

По заболеваемост България е на 9-то място в Евросъюза. Увеличава се броят на излекуваните - за последните 7 дни те са 16 872.

Увеличава се обаче и натискът върху здравната система - заетите болнични легла за пациенти без усложнения са 52%, а над 40 на сто са пациентите в интензивните отделения.

В 10 области заболеваемостта се движи около 600 заболели на 1000 души. Затова причина мерките остават.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: "Нека да не се отказваме по средата на пътя. 10 дни до 21-ви остават. Нека за тези 10 дни, ако можем да загърбим политиката, политическите пристрастия, обвинения, а да се съсредоточим в целта, която преследваме - да овладеем епидемията.

Министърът опроверга опасенията, че ваксината е направена твърде бързо.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и тя ще крие рискове за живота и здравето на хората са неверни. Всички си спомняте инфекцията през 2003 година, която носеше наименованието SARS-COV-1. От 2003 година фирмите работят по създаването на ваксина, която да атакува коронавирус.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата увери, че след като получи разрешение за употреба, проследяването на лекарствената безопасност е изключително стриктно контролирано.

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата: Съобщение за нежелана лекарствена реакция се валидира от националните агенции, попада в обща база данни, в която също се прави задълбочен анализ на тази информация, за да може много бързо да се реагира в случай на необходимост. Производителите са задължени да предоставят всеки месец периодични доклади за безопасност и планове за управление на риска.

48% от медиците на първа линия са изразили готовност да се ваксинират. Генерал Венцислав Мутафчийски също обяви, че ще се ваксинира.

Предстои да бъдат изплатени допълнителните 1000 лв. за ноември и декември за общопрактикуващите лекари от първа линия.

Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването: На 14 ще се наредят средствата от районните каси и вероятно във вторник, не вероятно, а със сигурност във вторник, ще бъдат вече по сметките на изпълнителите на медицинска помощ.

Освен личните лекари, допълнително възнаграждение ще получат и тези от медицинските и диагностични центрове, сключили договор с касата за работа с COVID пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще намерят ли България и Република Северна Македония пресечната точка на разбирателство?
Ще намерят ли България и Република Северна Македония пресечната точка на разбирателство?
Реставрираха часовниковата кула на Сахат тепе в Пловдив
Реставрираха часовниковата кула на Сахат тепе в Пловдив