НОВИНИ

ВАС: Цените на парното и тока са незаконни

Николай Минков
от Николай Минков
14:29, 10.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

Цените, които сме плащали в продължение на няколко месеца преди 3 години за парно, топла вода и ток са незаконни - реши Върховният административен съд. Става въпрос за незаконно решение на КЕВР за поскъпване на топлинната енергия с 25 % през април 2017-та.

Решението на КЕВР беше отменено от съда, след като беше атакувано от прокуратурата.

Решението на ВАС, с което се обявяват пределно допустимите цени за топлинна и ел. енергия, произведени по комбиниран способ, е взето на 8 декември.

В мотивите на съда се посочва, че те са определени от КЕВР на 7 април незаконосъобразно, тъй като преди това регулаторът не е определил цена на основната суровина на ТЕЦ-овете - природния газ. През този период цената на синьото гориво скочи на световните борси над 40%, а КЕВР реши да повиши парното с 25 на сто.

От КЕВР излязоха днес с позиция, в която посочват, че са получили решението на съда и ще се запознаят с мотивите.

От "Активни потребители" съобщиха за БНТ, че с обезсилване на цените с решението през април се дава на възможност на всички потребители да заведат колективен иск за пропуснати ползи към топлофикационните дружества.

Богомил Николов, Активни потребители: При една незаконна цена, ако дружествата не върнат парите, тъй като има възможност в следващи сметки да бъде приспадната надвзетата сума, тогава потребители би трябвало да се организират в групови, колективни искове и да съдят дружествата за връщане на надвзетите суми.

Николов обясни, че по Закона за отговорност на държавата топлофикациите могат да поискат от КЕВР да компенсира загубите им, ако се наложи да връщат пари заради искове на абонати.

В следващите дни КЕВР трябва да реши, какви стъпки ще предприеме, след решението на ВАС.

Ето и решението на ВАС:

Цените на топлинна и електрическа енергия са незаконни, става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), който уважи протест на Върховна административна прокуратура (ВАП).

На 27 април 2017 г. ВАП протестира пред Административен съд София - град решение № Ц-6/7.04.2017 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се изменят, считано от 07.04.2017 г., пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия на „Топлофикация София” ЕАД, „ЕВН България Топлофикация” ЕАД за гр. Пловдив, „Топлофикация Плевен” ЕАД, „Топлофикация Бургас” ЕАД, „Веолия Енерджи Варна” ЕАД, „Топлофикация Враца” ЕАД, „Топлофикация ВТ” АД, гр. Велико Търново, „Топлофикация-Разград“ ЕАД, „ЮЛИКО ЕВРОТРЕЙД” ЕООД, гр. Пловдив, „Овергаз мрежи“ АД - ЛОЦ Овча купел, „КОГРИЙН” ООД, гр. Първомай, „Оранжерии Гимел” АД, ТЕЦ „Оранжерия 500 дка“, „Оранжерии Гимел” АД, ТЕЦ „Оранжерия 200 дка“, „Оранжерии Гимел ІІ” ЕООД, ТЕЦ „Оранжерия Левски“, „ИНЕРТСТРОЙ-КАЛЕТО” АД, „З-Пауър“ ООД, ЧЗП „Румяна Величкова”, „Алт Ко” АД, „Биовет” АД, „Декотекс” АД, „Зебра” АД, „Унибел” АД, „Димитър Маджаров - 2” ЕООД, „Овердрайв“ АД, „МБАЛ – Търговище” АД, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора, „ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС“ АД, „Топлофикация Петрич” ЕАД, „Коген Загоре“ ЕООД.

С цитираното решение от КЕВР се повишават цените на топлинната енергия с повече от 25%.

Аргументите на ВАП за оспорването са, първо, че КЕВР няма компетентност да издаде протестираното решение, тъй като конкретно при поставяне на началото на административното производство за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, редакцията на тогава действащата Наредба № 1 от 18.03.2013 г. за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени.

Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени.

Въпреки това е проведено административно производство и са определени нови по-високи цени, като стореното е без основание.

С Решение № 6511/08.11.2018 г. по адм. дело № 4607/2017 г. на Административен съд - София град (АССГ) първоначалният протест на ВАП е отхвърлен.

След подаден касационен протест срещу решението на АССГ с Решение № 15147/08.12.2020 г. по адм. дело № 172/2019 г. на ВАС са уважени доводите на ВАП и Решение № Ц-6/07.04.2017 г. на КЕВР е отменено.

Решението на ВАС е окончателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов преди срещата в Брюксел: Убеден съм, че ще излезем с решение за бюджета на ЕС
Борисов преди срещата в Брюксел: Убеден съм, че ще излезем с решение за бюджета на ЕС
Жълт код за валежи от дъжд в Централна България утре
Жълт код за валежи от дъжд в Централна България утре