НОВИНИ

Среща на върха в Брюксел - ще отстъпят ли Унгария и Полша за бюджета на ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:38, 10.12.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Ключова среща на върха в Брюксел, в която участва и българският премиер Бойко Борисов.

Очаква се днес да стане ясно дали Унгария и Полша ще вдигнат ветото, което наложиха върху бюджета на ЕС и фонда за възстановяване заради обвързването на евросредствата с върховенството на закона.

В навечерието на срещата стана ясно, че германското европредседателство е постигнало споразумение и с двете държави е намерен приемлив компромис.

По-важното обаче е дали лидерите ще подкрепят това споразумение, при условие, че държави като Нидерландия остават скептични.

На срещата лидерите ще обсъдят и преговорите за търговско споразумение с Великобритания, след снощната вечеря между Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен. След нея стана ясно, че различията остават, а преговорите се възобновяват, но с нов краен срок - неделя.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Проведохме оживена и интересна дискусия относно развитието на наболели въпроси. Разбираме позициите на другата страна, но те остават противоположни. Преговорните екипи трябва незабавно да се съберат и да направят опит да разрешат тези проблеми. Ще имаме окончателно решение в края на седмицата.

Междувременно ЕК публикува и ново съобщение, свързано с варианта да няма търговско споразумение от 1 януари догодина, а самата комисия да излезе със свои препоръки, ако ситуацията се развие по този начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акрапович: Очаквам да сме агресивни и да покажем своите качества
Акрапович: Очаквам да сме агресивни и да покажем своите качества
ЦСКА е готов за последната си битка в Европа
ЦСКА е готов за последната си битка в Европа