НОВИНИ

ПЕС: Европейските лидери да сключат сделка, без да жертват върховенството на закона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:29, 10.12.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

На координационна среща, инициирана от президента на ПЕС Сергей Станишев, леви премиери, партийни лидери и еврокомисари призоваха Европейския съвет за постигане на споразумение за Фонда за възстановяване на Европа и следващия бюджет на ЕС.

Социалистите се обединиха около позицията, че европейските граждани не трябва да бъдат изправяни пред избора между икономическо възстановяване от кризата и спазването на върховенството на закона.

"Не можем да започнем 2021 г. с бюджет от 2020 г., сякаш пандемията не се е случила. Вече в продължение на няколко месеца социалистите са готови да подкрепят Фонда за възстановяване на Европа и следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Време е всички европейски лидери да го направят чрез споразумение, което да запази обвързването на върховенството на закона с европейския бюджет. Няма как основните ценности на европейския проект да станат обект на преговори и компромиси или да бъдат пожертвани. Икономическите и социалните последствия от пандемията все още не са отминали. Гражданите и бизнесите се нуждаят от подкрепа. Настояваме правителствата на Унгария и Полша да оттеглят ветото си, за да може средствата да стигнат незабавно до най-засегнатите от кризата. Следващите няколко дни ще са решаващи. Бих искал да благодаря на колегите от Германската социалдемократическа партия, които в рамките на Германското председателство, правят и невъзможното, за да бъде намерен изход от кризата“, заяви Станишев.

По време на срещата лидерите от ПЕС приветстваха напредъка по отношение подготовката за ваксинация в европейските държави. Според социалистите пандемията все още продължава с пълна сила и страните от ЕС трябва да работят координирано, за да бъде избегната трета вълна. Участниците в срещата се обединиха, че ваксините трябва да бъдат разпределени бързо и ефективно, като се гарантира равен достъп за всички страни и граждани на ЕС.

Левите премиери и комисари обсъдиха и социалните теми, които ще бъдат разглеждани на предстоящия Европейски съвет. Те заявиха готовност да отстояват леви инициативи като Схемата за помощ при безработица (SURE), както и политиките от Младежката гаранция, с цел справяне със социалноикономическите последици от пандемията. Социалните политики ще бъдат и във фокуса на предстоящото Португалско председателство на ЕС, водено от премиера на страната Антонио Коща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люис Хамилтън и Холи Дойл бяха обявени за спортист и спортистка на годината
Люис Хамилтън и Холи Дойл бяха обявени за спортист и спортистка на годината
Около 400 лекари от Варна са готови да се ваксинират срещу COVID-19
Около 400 лекари от Варна са готови да се ваксинират срещу COVID-19