НОВИНИ

Мъж дари кислородни апарати на болницата в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 10.12.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Дарители и община Бургас осигуриха кислородни концентратори - апарати за лечение с кислород на болни от COVID-19. Шестте апарата вече са доставени в болницата и се използват в новоразкритите COVID звена.

Неотдавна семейство от Велико Търново дари кислородни бутилки на няколко болници. А несъмнено доброто е заразно. Доказваме го с поредния благороден жест, но този път от Бургас.

Иван Кузманов от Бургас отдавна е повярвал в доброто. Дори и след загубата на най-близките си. Разказва ни за тях през сълзи, тъй като са починали от болести. Днес Иван иска да помогне на нечии други болни роднини, които са заразени с COVID и водят битка за живот. Прави го без да очаква нещо в замяна. Може би само една усмивка.

"Понеже разбрах, че тези кислороди трябват за движение, и отидох. Щях да купя повече, но имаше само два. Няма как да не помогнат. На днешния ден не достигат средства. Парите ги давам там, където е най - в окръжна болница-Бургас. Сега правя, каквото мога. Парите могат трудно да се печелят, но се печелят", каза дарителят.

Иван Кузманов се занимава със зърнопроизводство и изкарва парите си с честен труд. Убеден е, че бедността не идва от липсата на пари, а от липса на морални качества. Затова купува с лични средства животоспасяващите апарати за лечение с кислород. И това не е първото дарение, което прави.

"Още в самото начало, когато влезе COVID, реших да даря 30 000 лв. Стана така, че медиците получиха затруднение - тези, които са на първа линия, и дарих още 11 000 лв. Не им достигат средства. Не сте ли го разбрали? Много средства им трябват и моите пари едва ли ще им решат проблема. Все пак това мога, това правя", допълни Иван.

Дарените бройки кислородни концентратори извличат кислород от въздуха и не е нужно да се включват към инсталация. Апаратите са мобилни и могат да се използват от пациенти с дихателна недостатъчност.

"Разбира се, че сме изключително благодарни. Всеки жест е важен, изключително важен. Защото много помага и осигурява възможност тези хора да получат кислород, тъй като по друг начин няма как да се получи", заяви говорителят на УМБАЛ-Бургас Юлия Андреева.

Няма как, защото в момента в новоразкритите COVID отделения все още се изгражда нова кислородна инсталация. Дотогава болницата ще осигурява кислородолечението с дарената мобилна апаратура, която ще спаси не един човешки живот. И ако днес не сме направили добро, то утре също няма да е късно.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реставрираха часовниковата кула на Сахат тепе в Пловдив
Реставрираха часовниковата кула на Сахат тепе в Пловдив
ПЕС: Европейските лидери да сключат сделка, без да жертват върховенството на закона
ПЕС: Европейските лидери да сключат сделка, без да жертват върховенството на закона