НОВИНИ

Европейските лидери обсъждат бюджета, пандемията, зелената сделка и Брекзит

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:38, 10.12.2020
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Ключова среща на европейските лидери. Те обсъждат бъдещия бюджет на съюза, пандемията, зелената сделка и Брекзит, както и отношенията с новата американска администрация. Очаква се да се договорят и за нови санкции срещу Турция.

Българският премиер Бойко Борисов също е в белгийската столица. Преди началото на срещата той каза, че е оптимист за постигане на споразумение за бюджета на ЕС за следващите седем години.

Борисов преди срещата в Брюксел: Убеден съм, че ще излезем с решение за бюджета на ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан каза преди срещата, че е оптимист и държавите са много близо до постигането на компромис. Унгария и Полша бяха двете страни, наложили вето на бюджета и на фонда за възстановяване. Те преговаряха усилено последните седмици с германското председателство и стигнаха до компромисно решение. Въпросът сега е дали другите държави ще го одобрят.

Българският премиер Бойко Борисов каза, че щом са се събрали, през следващите часове лидерите ще излязат с решение. Всички очакват фонда за възстановяване и бюджета за следващите седем години, които трябва да започнат да действат още на 1 януари догодина.

Друга важна тема е зелената сделка и амбициите на Брюксел до 2030 г. да бъдат намалени вредните газове с 55% спрямо нивата от 1990-а. Борисов е оптимист, че България може да изпълни целите на Брюксел.

"Знаете, ЕС бяхме решили до 2030 г. с 50% да се намалят вредните емисии. Европейският парламент предложи 60%, сега ние казваме 55%, макар че и нашите амбиции - на Съвета и на всяко едно правителство - са много повече от 55%, защото ние сме поели ангажимент 2050 г. да имаме нулева неутралност, сиреч да нямаме вредни емисии. Да, може да бъде и малко по- скъпо за някои, но когато сме целият ЕС заедно, мисля, че ще се намерят варианти за тези държави, които ползват въглища и така са били конструирани през годините да им бъде помогнато. Аз съм изключително благодарен и на Урсула фон дер Лайен. Ежедневно, даже и вчера сме разговаряли с нея, с екипите, така че нашите амбиции на България са също да влезем в тези проценти", заяви българският премиер.

Среща на върха в Брюксел - ще отстъпят ли Унгария и Полша за бюджета на ЕС

Очаква се председателят на Европейската комисия да информира европейските лидери и за ситуацията около Брекзит, която е изключително критична. Урсула фон дер Лайен каза преди срещата, че неделя е абсолютно крайният срок за постигане на споразумение, но различията между Брюксел и Лондон остават и след снощната вечеря с британския премиер Борис Джонсън. Днес Европейската комисия публикува и първите препоръки за ситуация без търговско споразумение от 1 януари, за да се готвят държавите и за такъв сценарий.

"Много сме близо до постигането на добро споразумение за единството на ЕС. Днес се борим за единството на нашия общ континент и важните за ЕС неща, за победата на здравия разум. След като толкова много хора се нуждаят от помощ заради пандемията, трябва бъдем разумни и да намерим начин да доставим на страните необходимата финансовата подкрепа", заяви Виктор Орбан.

"Имах много дълъг разговор снощи с премиера Борис Джонсън. Беше добър разговор, но трудностите остават. Ние сме готови да предоставим достъп до единния пазар на нашите британски приятели. Това е най-големият пазар в света. Но условията трябва да са справедливи - за нашите работещи и за компаниите. Този справедлив баланс все още не е постигнат, нашите преговарящи екипи продължават работата. Ще вземем решение в неделя", каза Урсула фон дер Лайен.

Освен Брекзит, европейските лидери ще обсъждат и отношенията с администрацията на бъдещия американски президент. Очаква се да има дискусия и за налагането на санкции срещу Турция заради противоречията ѝ с Гърция и Кипър заради сондажите в Средиземно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха Нобеловите награди онлайн
Раздадоха Нобеловите награди онлайн
Задържаха за 72 часа шофьора, откраднал и преобърнал тир в Бургас
Задържаха за 72 часа шофьора, откраднал и преобърнал тир в Бургас