НОВИНИ

Ще намерят ли България и Република Северна Македония пресечната точка на разбирателство?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 10.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
Политика

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев се срещнаха със специалния пратеник на Скопие у нас Владо Бучковски.

Борисов подчерта, че двете страни са длъжни да намерят компромис, защото поколенията няма да простят на днешните политици.

Държавният глава подчерта, че Европейската интеграция на Република Северна Македония изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България.

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев бяха единни в настояването за добронамерен диалог между България и Република Северна Македония. Те са категорични, че Договорът за добросъседство от 2017 г. трябва да се изпълнява стриктно, а езикът на омразата да остане в миналото.

Премиерът Борисов поиска политиците в Скопие да спрат със спекулациите, че имаме езикови претенции към съседите и подчерта, че всяка държава избира сама езика, на който да говори и никой няма право да се меси в този избор.

България винаги е подкрепяла Европейската интеграция както на Република Северна Македония, така и на страните от Западните Балкани - потвърди премиерът пред Бучковски. Отбеляза обаче, че през последните месеци политическите послания от Скопие в Европа са притеснили българското общество, че съседите ни имат териториални претенции.

Борисов на срещата с Бучковски: Сегашните и следващите поколения няма да простят, че не сме намерили компромис

Бойко Борисов, министър-председател: С темата за суверенитета на България, не на Северна Македония. Териториалната ни цялост. Няма политик в България, който би бил казал, че би се съгласил да бъде коментирана.

Бучковски заяви, че в Скопие нямат претенции към страната ни.

Бойко Борисов повдигна и темата за езика на омраза към България.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм си пестил винаги много думите. И колкото и да се постараят вашите медии, които действително много антибългарски се държат. Не могат да намерят нещо, с което да съм ви засегнал. А вашите управници, на различни нива, непрекъснато ни дават и някакви и лични оценки. Това не е добре.

Сегашните поколения, следващите поколения няма да ни простят. Защото кое е по-важно да дадем перспектива на следващите поколения или заровили се в миналото.

Бойко Борисов отново потвърди, че компромис и устойчиво решение трябва да се намери на масата на преговорите.

След срещата с премиера, Бучковски разговаря с президента Румен Радев.

Държавният глава е подчертал, че страната ни е открита за партньорство и очакваме воля от страна на политиците в Скопие, която да насърчи работата на експертно ниво и да докаже, че добросъседството между нашите две държави е реалност.

Радев на срещата с Бучковски: Не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга

Според Румен Радев България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга.

Президентът още е призовал към за активен двустранен диалог на всички равнища, в който да бъдат търсени работещи решения.

Владо Бучковски разговаря и с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя е подчертала, че БСП подкрепя последователно и принципно европейската интеграция на Република Северна Македония, но не за сметка на националния интерес на България. Нинова е настояла за активен и конструктивен двустранен диалог.

Евродепутатите от ГЕРБ, СДС и ВМРО излязоха с обща позиция, в която заявяват, че присъединяването на Република Северна Македония към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение. Категорични са обаче, че членството на съседите ни е възможно само при пълно изпълнение на Договора за добросъседство.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очевидци разказват какво са видели по време на жестокото убийство във Варна
Очевидци разказват какво са видели по време на жестокото убийство във Варна
От Щаба отчитат повече оздравели, но и натиск върху здравната система
От Щаба отчитат повече оздравели, но и натиск върху здравната система