НОВИНИ

Захариева посъветва политиците в Скопие да загърбят емоциите и да изпълняват Договора за добросъседство

bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 11.12.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Нашите условия за одобряване на прeговорната рамка с Република Северна Македония са предоставени на правителството в Скопие с писмен документ преди година, съобщи външният министър Екатерина Захариева.

В рамките на парламентарния контрол тя отговори на питания на народни представители. Захариева акцентира върху темата за добросъседството между двете държави и посъветва политиците в Скопие да загърбят емоциите и да изпълняват Договора от август 2017-а.

"Най-същественият проблем, нещо, което не знам защо не е ясно или на вас не ви е ясно, е неизпълнението на този договор. В този договор, г-н Жаблянов, има много ясен мандат на комисията. В този договор, г-н Жаблянов, има текст за езика на омразата, неправилно посочихте, че няма. И то много ясен. И в този договор, също така има текст и то за едностранни задължения от страна на Република Северна Македония за това, че няма да има никакви претенции за наличие на македонско малцинство в България", заяви външният министър.

И допълни, че в преговорната рамка България е поискала няколко ясни неща.

"На първо място, добросъседските отношения са хоризонтален критерий по Маастрихт. Пътна карта, която да наблюдава изпълнението на договора. Когато говорим за използването на формулировката за езика, да се използва формулировката от Договора от 2017-а, тя беше същата и в Декларацията от 99-а година. Продължаваме да водим преговори, защото, както правилно казахте, ние сме съседни държави. Поне от страна на българския народ мисля, че има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата и се надявам да се запазят такива, въпреки отвратителната кампания на омраза и език на омразата от другата страна", каза още Захариева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
52 години от легендарния гол на Гунди на "Уембли" (ВИДЕО)
52 години от легендарния гол на Гунди на "Уембли" (ВИДЕО)
Започва ремонт на спортния комплекс "Осогово" в Кюстендил
Започва ремонт на спортния комплекс "Осогово" в Кюстендил