НОВИНИ

Защо поскъпна хлябът?

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 11.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на ден за семейния бюджет.

Това изчисли в “Денят започва” Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

“Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и COVID пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН”, обясни тя.

По думите ѝ поскъпването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.

“Когато се покачва цената на пшеницата, неминуемо следва поскъпване на основната за нас суровина - брашното. Имаме покачване на цената на енергията и газа, има покачване на транспортните разходи, банковите лихви, на данък смет и данък сгради, които също се плащат от бизнеса”, изреди Кукушева.

Тя подчерта, че основното перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.

“Хлебопроизводството не е включено в каквито и да е помощи и мерки за подпомагане от страна на държавата. Може би мотивът е, че не сме затворени с нито една министерска заповед до момента. Ние продължаваме да работим и работим на първа линия”, отбеляза Кукушева и добави: “Увеличихме цената на труда точно с толкова, колкото го направи държавата по отношение на заплащането в държавните органи и държавната администрация - с 30%. Това няма как да бъде поето от всеки хлебопроизводител.”

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте още теми от “Денят започва”

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Ковачева: Цинично е в този момент да се вдига цената на водата
Диана Ковачева: Цинично е в този момент да се вдига цената на водата
Туристически фирми в Банско: Може да останем без пари по мярката 60:40
Туристически фирми в Банско: Може да останем без пари по мярката 60:40