НОВИНИ

Кметовете на кметства не са особено доволни от приетите промени в НС

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 11.12.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Кметовете на кметства в страната вече ще имат финансова самостоятелност от общините. Това бе прието от парламента на вчерашното заседание.

През септември кметовете на кметства заплашиха с протести. Те обявиха две искания: първото за финансова независимост от общините и гарантиран бюджет на населените места, които нямат общински съвет и, второто искане - населени места с над 100 постоянни жители отново да могат да избират местния си управник. Сега по закон само кметствата с над 350 души имат право да избират кмет на кметство.

"Ние сме искали средствата да си ги управляваме ние. В този момент донякъде сме доволни от това, което постигнахме, но ни притеснява фактът, че никъде не виждаме кметът как ще бъде задължен на общината, да се изпълнява бюджетът, който ние искахме. Това, което приеха вчера в Народното събрание, донякъде ни удовлетворява", заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

Той допълни, че няма как да бъдат независими, защото по закон второстепенни са винаги общините.

Кметът на Боздуганово, община Раднево, Гено Генов коментира, че не изпитва някакво голямо удовлетворение, защото решението, което е взело Народното събрание, по думите му е половинчато.

"За мен пак ще има недостойни хватки от страна на местните велможи. Това, че ние искаме някакви минимални средства, за да подпомогнем развитието на селата, няма да се случи", категоричен беше той.

Кметът на Змейово Стоян Трифонов каза, че са притеснени от факта, че 270 000 жители в България нямат правото на глас и нямат право да бъдат избирани - това са жителите на малките населени места с под 350 човека.

"Това на практика означава, че тези хора един вид нямат глас, а това е едно от върховните права от Конституцията на Република България. Миналия четвъртък бяхме в Народното събрание на последно гласуване в комисията и макар че ни беше обещано от управляващите да подкрепят нашето искане, точно те се въздържаха, което беше малко недостойна постъпка", коментира Трифонов.

Вижте още във видеото.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт по киберсигурност: Причината за срива в Месинджър е техническа
Експерт по киберсигурност: Причината за срива в Месинджър е техническа
Лек спад на новозаразените с коронавирус в Габрово
Лек спад на новозаразените с коронавирус в Габрово