Лек спад на новозаразените с коронавирус в Габрово

от БНТ
07:43, 11.12.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Габрово беше една от областите, в които през последните седмици бяха отчетени сериозни данни по отношение на разпространението на COVID-19.

Според данните на Единния информационен портал през изминалото денонощие 60 са новорегистрираните случаи тук. Спешното отделение на областната болница в града от март поема най-голяма част от пациентите, които се нуждаят от хоспитализация.

"В момента в болницата има настанени 68 пациенти, към Вътрешно инфекциозно отделение и трима пациенти в интензивно отделение", заяви директорът на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Минко Михов.

Средно седмично броят на пациентите, които постъпват в отделението, е между 70 и 80. Към момента легла има.

Болницата има 300 легла и има възможност да поеме и пациенти, които имат други заболявания и се нуждаят от хоспитализация.

"За съжаление, както навсякъде в страната, имаме заразени колеги. За щастие, няма тежко болни. Голяма част от тях вече преболедуваха, върнаха се на работа и продължават самоотвержено да участват в лечението, благодаря на всички колеги, които се включват активно. Успяваме засега да се справим със ситуацията", каза още директорът на болницата.

Персоналът обаче не е достатъчно - голяма част от медиците са в пенсионна възраст, а умората, която се натрупва с времето, също влияе върху тях, допълни д-р Михов. В болницата в момента има трима доброволци, които участват в общите зони, без да влизат в COVID зоните.

Недостиг на лекарства в лечебното заведение няма.

"Статистически погледнато, за последните 14 дни има лек спад. Броят на регистрираните новозаразени се движеше около 100, в момента са трайно под 100. Има лек спад на болните, които постъпват в болница, има лек спад и на тежките случаи, което се надявам да бъде резултат и на взетите мерки", завърши д-р Михов.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кметовете на кметства не са особено доволни от приетите промени в НС
Кметовете на кметства не са особено доволни от приетите промени в НС
Увеличават се бездомниците в Русе
Увеличават се бездомниците в Русе