НОВИНИ

Увеличават се бездомниците в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 11.12.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Броят на бездомни хора в Русе нараства всеки изминал ден. По данни на Българския червен кръст тази зима те са близо 50. Една от причините е пандемията. Ако по-рано голяма част от тях са успявали да работят временно през лятото и есента, сега нямат никаква възможност да припечелят за храна.

Откриваме Румяна Станева в малка изоставена постройка в центъра на града. Преди няколко дни се приютила там заедно с мъж с нейната съдба. Въпреки лошото време, той продължава да обикаля контейнерите за смет, за да търси храна и вторични суровини.

“Някой път частно отива, тъй за хляб изкарва. Преди работех, мъжът ми почина, три деца имам, болна съм, болят ме бъбреците”, разказва Румяна.

Добри хора от квартала предложили на двамата да се подслонят в изоставената от десетилетия къща с две малки стаички. Тук и ще изкарат зимата. Съседът им Тройчо Пухлев разказва, че Румяна и мъжът ѝ преди епидемията работели в Гърция като берачи на портокали, мандарини и маслини, но след настъпването на кризата били изгонени от работа. Върнали се в България, както много други, но без покрив над главата.

“Аз ги открих тук на улицата. Те живееха при един тук, и оня им искал по един лев на ден, на някакъв таван. Мъжа ще го настаним ей тук на обекта на строител, чакаме всеки момент. Място му дадоха, но заради пандемията, малко зимно време, да си почне редовна работа, да си работи, да си плаща наема и да си плаща ток и вода”, обясни съседът Тройчо.

Румяна е решила да потърси помощта на Българския червен кръст, за да получава прилична храна поне до края на зимата.

“В момента в тази ситуация с пандемията много от тях не могат да си намират тази работа, която си я намираха почасово и да изкарат някой лев, или пък да се хранят от останалата храна от заведения и така нататък. Всъщност това в момента те не могат да си го осигурят, затова търсят помощ от нас. Ние никой не сме върнали и продължаваме да работим”, коментира директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.

От Русенския червен кръст призовават фирми и граждани да продължат да даряват средства за закупуване на храна и консумативи. Даренията може и да са под формата на хранителни продукти.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лек спад на новозаразените с коронавирус в Габрово
Лек спад на новозаразените с коронавирус в Габрово
Студентска инициатива: Зарадвай непознат за Коледа
Студентска инициатива: Зарадвай непознат за Коледа