НОВИНИ

Туристически фирми в Банско: Може да останем без пари по мярката 60:40

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 11.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Представителите на туристическия бизнес от Банско сигнализират за сериозен проблем с мерките за подпомагане на фирмите, засегнати от ограниченията срещу коронавируса. Оказва се, че има реална опасност - те да не могат да получат парите, за които са кандидатствали по мярка 60:40.

60:40 е основната мярка, на която представителите на бизнеса от Банско могат да разчитат, за да получат финансова подкрепа в месеците на извънредно положение, а те продължават да търпят огромни загуби. Заради административна пречка обаче фирмите няма да могат да получат необходимите пари. Оказва се, че собственици на хотели и ресторанти все още не са получили обещаните средства по мярка 80:20 за август месец, а заради това няма как да получат и подпомагане от следващия транш.

Почти без чуждестранни туристи ще бъде зимният сезон в Банско

От Съюза на туристическия бизнес в Банско сигнализираха за проблем с получаването на парите по мярката за зимните месеци, заради обявено в последния момент изискване да се отчетат средствата за август и септември.

"И сега се получава парадоксът, че колегите, туристическите фирми и сухопътен транспорт, голяма част от тях все още не са получили пари за месец август от НОИ по тази мярка - по 290 лв. на човек. Реално дори може би все още не знаят, че са изпуснали този срок от 20 октомври и в момента, в който си подадат отчета, той ще бъде отхвърлен, както вече се случва с много фирми. Реално тези 290 лв. за октомври и ноември не се знае дали, едва ли ще влязат в тази година, което означава, че те рискуват да забавят подпомагането до края на годината", заяви Рая Вълкова, която е член на Управителния съвет на Туристическия бизнес в Банско.

Като друг проблем от бранша посочват липсата на обратна връзка, след като кандидатите си подадат документите.

"Тези 290 лв., които се получават на човек, те реално никъде не се обявяват кога се изплащат. Ние дори не може да разберем дали са изплатени, дали са наредени, дали са подготвени за изплащане. Разбираме за тях, когато ги получим", допълни Вълкова.

За тези проблеми от Съюза на туристическия бизнес в Банско са уведомили социалното министерство и Министерството на туризма, и очакват бърза реакция за разрешаването им. От 15 до 17 декември пък започва подписването на договорите между Министерство на туризма и представителите на бизнеса за подпомагане по програма "Иновации и конкурентноспособност".

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо поскъпна хлябът?
Защо поскъпна хлябът?
Експерт по киберсигурност: Причината за срива в Месинджър е техническа
Експерт по киберсигурност: Причината за срива в Месинджър е техническа