НОВИНИ

Затворени хотели и отменени резервации за 8 декември в Банско и Сапарева баня

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 07.12.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

На прага на новия зимен сезон и само ден преди студентския празник повечето хотели в Банско остават затворени. В Сапарева баня клиентите масово отменят резервации, както за 8 декември, така и за новогодишните празници.

От общината в града пък отправиха призив към хотелиерите да се въздържат от посрещането на повече от 10-15 гости на едно място.

Даниела Ковачка, управител на комплекс от къщи за гости: До края на декември всички резервации са отменени, просто абсолютно всички, нямаме резервации.

Тази година къщите за гости на Даниела Ковачка ще останат празни за празниците. Последните дни направените и за студентския празник резервации при нея са отменени.

Даниела Ковачка, управител на комплекс от къщи за гости: Тази година е луда година, в която и 8 декември ще се пропусне от туристи в нашия комплекс. Кой с ваучери за по-късен етап да си полза, на кой върнахме капарото, няма ощетени туристи, но 8 декември при нас няма да има, за съжаление.

Около 120 са къщите за гости в Сапарева баня. По традиция те са заети за студентския празник, а резервации се правят още в началото на есента. Тази година хотели или къщи за гости, които все пак ще посрещнат студенти в Сапарева баня, ще бъдат проверявани за спазване на разпорежданията на здравните власти.

Милен Колев, община Сапарева баня: Освен община, ще бъдем проверяващи и колегите от РЗИ, от Защита на потребителите, като до колкото имаме информация ще има и служители от жандармерията.

И в Банско контролът по отношение на санитарните мерки е стриктен. Но и там отливът на студенти за празника е огромен. Георги Думанов е собственик на хотел в курорта, към който има и механа. Всички места в него били резервирани за 7 и 8 декември.

Георги Думанов, хотелиер: За съжаление всички резервации бяха отменени предвид обстановката, защото студентите идват предимно за купона, а пък след като са затворени заведенията, ние проваляме пакета, който беше като цяло.

Надеждата на ресторантьори и хотелиери в Банско е, че с промоционални пакети за Коледа и Нова година ще успеят да привлекат български туристи, както и такива от съседните балкански страни.

Тина Иванова, управител на хотел: Доста по-ниски цени от миналата година ще пуснем със закуска, с обяд, даже и вечеря, правим всичко възможно, за да имаме някакви гости.

Юлия Попова, Съюз на туристическия бизнес в Банско: Добрата новина е, че все пак има запитвания, макар и по-плахи за сезона.

В зимния курорт всички очакват след 21 декември мерките да бъдат облекчени, а с това и туристите да се завърнат.

Екип БНТ-Благоевград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозицията в Румъния със значителна преднина след парламентарния вот
Опозицията в Румъния със значителна преднина след парламентарния вот
Гърция въвежда 10-дневна карантина за всички пристигащи в страната около празниците
Гърция въвежда 10-дневна карантина за всички пристигащи в страната около празниците