НОВИНИ

Пореден казус: Бебе с COVID-19, настанено за лечение с други пациенти в болницата в Хасково

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 07.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

COVID кризата у нас роди пореден казус. 29-дневно бебе с положителна проба за вируса и майка му са били настанени в Инфекциозното отделение на хасковската болница в стая с други пациенти.

Причината за настаняването на Жанет Николова и сина ѝ в такава стая е липсата на медицински протокол за лечение на новородени с COVID-19, казаха за БНТ от Районната здравна инспекция.

Според майката Жанет Маринова тя и детето ѝ са били настанени при нечовешки условия.

Майката и бебето са тествани, след като бащата се оказал с COVID-19 скоро след раждането на детето, а то вдигнало температура. Пробата на майката е отрицателна. След отказа да бъдат приети в Детското отделение, ги изпращат в Инфекциозно.

"Стаята е два на два. На съседното легло имаше други болни с COVID, което съответно мен ме притесняваше и аз от две седмици спя с маска. 24 часа съм с маска на лицето. Няма условия за повиване, за приготвяне на храна. Нямаше дори кошарка, детето спа в количката цели 10 дни", казва майката.

От болницата обясниха, че е започнала проверка.

Д-р Георги Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково: Възникнал е проблем в събота рано сутринта с възрастна пациентка, която е била зле, а е нямало никъде другаде място. Освен при въпросната майка с бебето, където за няколко часа тя е престояла при нея.

Лекарите са търсили вариант детето и майката да не останат в Хасково.

Д-р Георги Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково: Лечението, което е направено на детето, е изключително адекватно, правилно. Консултирано е с проф. Стойчева от Инфекциозна клиника. Тя е изказала, че за момента транспортът не е удачен, а точно обратното, е противопоказен и детето трябва да се лекува на място.

Така те остават тук. Днешната проба на малкия е отрицателна и до 2-3 дни двамата ще са си у дома.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България попадна в група с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва в световните квалификации
България попадна в група с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва в световните квалификации
Екстремно време на много места в Европа
Екстремно време на много места в Европа