НОВИНИ

Ваксини срещу COVID-19 вече и у нас. Кога ще бъдат достъпни и как ще се разпределят?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:00, 07.12.2020
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

В България вече има ваксини. Те обаче, ще станат достъпни едва когато се получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Заради по-оптимистичните данни за заболелите, има вероятност да се облекчат някои мерки, първата от които е отваряне на детските градини на 14 декември. Според предварителния график за ваксиниране - първи достъп до ваксините ще имат медиците на предна линия.

До четвъртък трябва да са готови списъците с лекaрите, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19

Необходимите хладилници за посрещане на първата доставка ваксини у нас са налични. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с директорите на РЗИ-та от шестте района и директора на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Останалите хладилници ще бъдат доставени в началото на следващата година, категоричен беше здравният министър.

За да има стриктна организация по доставката и разпределението на ваксините из цялата страна - държавата беше разделена на 6 района. За всеки ще отговаря по един директор на РЗИ, който ще организира логистиката.

Как ще протече ваксинацията срещу COVID-19 у нас

Следващата седмица ще има среща, на която ще бъдат изяснени всички специфики в съответните райони, тъй като по думите на здравния министър, във всеки район има специфики, които са различни.

До четвъртък в шестте района на страната трябва да са готови списъците с медици и фармацевти от първата фаза, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: След това да изработят заедно с останалите директори на РЗИ в областите, за които те отговарят. Да направят ясна логистика за необходимостта от мобилни екипи и бройката.

Фризери за съхранение на ваксините ще има във всички РЗИ-та.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Отделни малки хладилници, в които да съхраняват ваксината ще бъдат в мобилните екипи, а съответно местата, където ще се поставят ваксините, има хладилници, където те са разположени. Това са ОПЛ, лечебни заведения.

В Бургас пристигна първият фризер за съхранение на ваксини срещу COVID-19

Хладилници ще има и в лекарските кабинети в училищата. А в "Денят започва" зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов заяви, че лекари, сестри, зъболекари, фармацевти, работещите в спешна помощ ще бъдат питани искат ли да се имунизират срещу COVID-19.

Д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС: Имунизацията ще започне от лечебни заведения за болнична медицинска помощ, защото тя няма да бъде в мрежата. В това число и ОПЛ и спешна помощ всички ще отидем там да се ваксинираме.

Ваксината вече е у нас, каза Брънзалов.

Д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС: Има 120 000 дози, които са за 60 000 желаещи да се ваксинират. И ще започне 2-3 дни, след като Европейската агенция по лекарствата разреши точно тази ваксина.

Всеки имунизиран ще получава сертификат на български и английски език.

Д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС: Ако разполагаш с такъв сертификат, значи ти си ОК да пътуваш. Ако съм държавник, ще искам да си пазя собствения двор. И този, който не го знам какъв е и с каква болест влиза, аз ще искам да ми покаже документ за това.

Всеки желаещ ще бъде ваксиниран. А преди имунизацията задължително ще бъде прегледан, обясни Брънзалов.

Автори: Цанка Николова, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки при провеждането на изборите
Здравният министър: Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки при провеждането на изборите
Масовата ваксинация в Русия е в ход, от утре започва във Великобритания
Масовата ваксинация в Русия е в ход, от утре започва във Великобритания