НОВИНИ

Видео уроци по гражданско образование помагат на учениците

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 11.12.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Европейската комисия в България провежда информационна кампания за популяризиране на гражданското образование у нас. От 2020 година учениците в 11. клас започнаха да учат предмета Гражданско образование.

Изпълнителният директор на организацията "Софийска платформа" Луиза Славкова разказа в "Денят започва" по БНТ, че заедно с представителството на ЕК у нас работят в две посоки - в подкрепа на учениците и в подкрепа на преподавателите. Направени са видео уроци, базирани на 36-те урока, които се преподават в час и разглеждат по един по-разчупен и интересен начин всяка от темите.

"Защото, когато говорим за абстракции като демокрация, равенство, свобода, е много трудно един млад човек да си го представи - да го пипне, както се казва. Затова положихме усилия да направим тези видео уроци по начин, привлекателен за гледане от един млад човек. А в подкрепа на преподавателите направихме едно помагало, което на практика им дава допълнителни инструменти как да преподават по един интерактивен начин такива теми", обясни Славкова.

Според Димитрина Арнаудова, която е учителка в Челопеч, видео уроците задават една много хубава динамика и са прекрасна база за изграждане на един интерактивен и позитивен час, който да отключи желанието на учениците за диалог, за дискусия.

"Този предмет не е статичен. Той излиза многократно и многопластово от класната стая тогава, когато се преподава пълноценно, когато се преподава с желание", каза още учителката.

Луиза Славкова допълни, че е добре учениците да могат да правят връзката с наученото по други предмети.

"Наблюдавахме доста често, че при учениците няма ниво на осмисляне по теми, които те са говорили. Затова целият наш опит отива в тази посока - какво е практичното, което те могат да си вземат, за да остане знанието на ниво устойчиво разбиране на концепциите", каза още тя.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Тази кампания не отговаря на амбициите и на възможностите на Лудогорец
Станислав Генчев: Тази кампания не отговаря на амбициите и на възможностите на Лудогорец
"Дисни" подготвят поне 10 нови филма за герои от "Междузвездни войни"
"Дисни" подготвят поне 10 нови филма за герои от "Междузвездни войни"