НОВИНИ

Диана Ковачева: Цинично е в този момент да се вдига цената на водата

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 11.12.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Общество

Преди дни стана ясно, че КЕВР ще обсъди нови цени на водата в 26 региона в страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

"През годините е доказано, че увеличаването на цената на водата с нищо не допринася за гражданите, защото качеството ѝ не се повишава", заяви в студиото на "Денят започва" националният омбудсман Диана Ковачева.

Качеството на водата е доста ниско на доста места. Има и много загуби, а показателят за общите загуби не е включен от КЕВР в показателите, които определят цената на водата.

"За мен е цинично в този момент да се вдига цената на водата. Качеството ѝ няма да се повиши очевидно към този момент, общите загуби продължават, а всъщност хората трябва да плащат по-висока цена", смята омбудсманът.

КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 района

Тя припомни, че е възразила и срещу новия закон за ВиК, който се предлага от МРРБ. За нея е недопустимо. Няма механизъм, при който хората да плащат по-малко, ако качеството на водата не е добро, а в същото време се слагат и допълнителни такси като таксата достъп до вода, която се плаща при всички положения независимо дали се ползва или не вода.

"Смятам, че доста по-внимателно трябва да се обмисли въпросът с цената на водата и в момента КЕВР не бива да вдига цената на водата", каза Ковачева.

Тя обясни, че при нея постъпват жалби от граждани, които не могат да платят главницата на задълженията си и от години могат да си позволят да плащат само лихвите.

"Темата за вечния длъжник е много сериозна. Аз смятам, че е крайно време да се приеме закон, който да реши този въпрос", каза Ковачева. "Има много хора, които не могат да плащат обективно и трайно своите задължения и стигат до частни съдебни изпълнители."

Прокуратурата поиска от КЕВР да коригира цената на водата

По нейно мнение във всички случаи хората са бедни и всяко едно запориране се отразява фатално върху начина на живот на човек. По отношение на хората с ниски доходи и пенсионерите запорирането е много тежък момент, каза омбудсманът.

"Това е особено сериозен проблем сега в пандемията. Хората остават без работа, затруднени са много сериозно и трябва да има разбиране от съдебните изпълнители и от банките за това, че те в момента не могат да платят своите задължения."

По време на пандемия остава важна и темата за образованието. Вера имаше среща между омбудсмана и министъра на образованието. На нея бяха набелязани основни проблеми, бяха потърсени и решения. В продължение на час и половина министърът отговаря на въпроси.

Повече за изводите и резултатите от срещата - вижте във видеото.

Гледайте повечче теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Тайм" обяви за "Личност на годината" Джо Байдън и Камала Харис
"Тайм" обяви за "Личност на годината" Джо Байдън и Камала Харис
Защо поскъпна хлябът?
Защо поскъпна хлябът?