НОВИНИ

Прокуратурата поиска от КЕВР да коригира цената на водата

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 08.12.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Неизпълнените от ВиК оператори показатели за качество да се отразят от Комисията за енергийно и водно регулиране в новите цени на водата за следващата година. Това поиска Върховната административна прокуратура в писмо до регулатора.

От Комисията увериха, че пропуските на дружествата в ремонтите програми са калкулирани в предложените цени за 2020.

Нито един от 29-те ВиК- оператори не е изпълнил напълно всички показатели за качество през 2019-та, сочи анализът на Комисията за енергийно и водно регулиране, изпратен до прокуратурата.

5 от дружествата не са изпълнили половината от заложените в бизнесплановете им показатели за качество, 11 са отчели между 40 - 50% неизпълнение, а при останалите 13 дружества неизпълнението е между 7 и 11 на сто".

От КЕВР обясниха, че пропуските са калкулирани в проекта за нови цени на водата.

Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в КЕВР: Новото през тази година, което се прави в процеса на изменение на цените е, че се оценява вече постигнатия резултат от страна на операторите по отношение на изпълнението на инвестициите, спрямо одобрения бизнес план за този 3-годишен период, който измина - 2017-2019 година, постигнатите нива на показателите за ефективност на ВиК-услугите.

Затова и предложените за следващата година цени са в широка диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Най-голямото поскъпване е предложено за София с около 17 ст., а най-голямо поевтиняване за Видини - с близо 50 ст.

Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в КЕВР: За всяко дружество нещата са различни. Трудно е да могат да бъдат обобщени.

Намаление на цените се отчита основно за оператори, които не са постигнали изпълнение на инвестиции и показателите за ефективност.

В последния работен ден на годината КЕВР ще одобри окончателно цените на водата за 2021-ва година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Славия поискаха смяната на Тарханов
Феновете на Славия поискаха смяната на Тарханов
Скандал! Отказват да пуснат български журналисти на мача Джошуа - Пулев
Скандал! Отказват да пуснат български журналисти на мача Джошуа - Пулев