НОВИНИ

Историческо в борбата с COVID-19: Великобритания започна масова имунизация

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:17, 08.12.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Европа

Исторически ден в борбата срещу COVID-19. Великобритания стана първата държава в света, започнала масово ваксиниране с разработката на "Пфайзер" и "Байонтех", същата ваксина, с която ще започнем да се имунизираме и ние.

Масовата ваксинация на Острова трябва да обхване 400 000 души през първата седмица. Поръчани са 40 милиона дози от ваксината на Пфайзер/Байонтек, достатъчни за 20 милиона души.

Целта на властите е до април да бъдат ваксинирани 40% от британците.

Ваксиниран беше дори Уилям Шекспир.

90-годишна е първата ваксинирана срещу COVID-19 във Великобритания

Ковънтри, Великобритания. 90-годишната Маргарет Кийнан е първият човек извън доброволците, по време на изпитанията на ваксината, получил доза от разработката на "Пфайзер" и "Байонтех" срещу COVID-19. След седмица ще навърши 91 години и за нея това е най-хубавият подарък за рожден ден, който би могла да има.

Маргарет Кийнан, първата ваксинирана срещу COVID-19 във Великобритания: В началото мислех, че се шегуват, че ще съм първата ваксинирана. Много съм щастлива и се надявам, че ще допринеса за това и други хора да пожелаят да се ваксинират. Трябва да направим каквото можем, за да се отървем от тази ужасна болест.

Със своята синя тениска с пингвинче и пожелание "Весела Коледа", Маргарет със сигурност не просто ще остане в историята на пандемията, но и ще бъде запомнена с усмивка. Казва, че се надява след година в изолация, да може най-накрая да прегърне близките си.

А след нея дойде ред и на Уилям Шекспир. 80-годишният Шекспир мигновено се превърна в сензация в интернет, където вдъхнови фразата "Укротяване на заразата".

На Острова вече пристигнаха първите 800 000 дози, които ще стигнат за 400 000 души. Ваксината е безплатна, поставянето ѝ - доброволно. По решение на здравните власти, фармацевтичният гигант "Пфайзер" ще бъде освободен от отговорност, при евентуални негативни последици за поставилите ваксина хора. Ваксинираните днес трябва да получат втора доза след 3 седмици, а имунитет срещу COVID-19, ще имат след 28 декември.

Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания: Започваме ваксинацията срещу COVID-19 и това е началото на края на пандемията. Но е важно хората да продължават да спазват мерките, защото предстои да извървим дълъг път.

До края на месеца се очакват още 4 млн. дози. Засега имунизациите се извършват само в 50 болници, които имат условия за съхранение на ваксината при -70 градуса. Амбицията на британското правителство е около 40% от населението да бъде ваксинирано до края на април. На въпрос дали ще се имунизира сега, Борис Джонсън отговори, че не попада сред рисковите групи, а и има антитела след като беше заразен с COVID.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Със сигурност има хора, които по политически, идеологически или медицински причини са против ваксинацията. Но според мен грешат. Не можем да с позволим да се отпускаме сега. Страхотно е, че ваксината е тук, но е рано да си отдъхваме.

От първо лице за ваксинирането във Великобритания

Приоритетно ваксини ще бъдат осигурени за 9 групи хора, сред тях хората от домовете за възрастни и служителите там, медиците и другите служители на първа линия в борбата срещу вируса и всички над 80 години.

От Бъкингамския дворец не потвърдиха новината, че 94-годишната кралица Елизабет Втора и 99-годишният принц Филип ще получат доза от разработката на "Пфайзер".

Великобритания е най-засегнатата европейска държава - жертвите на вируса са над 60 000, заразени са повече от 1,7 млн. души.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път: Празни са къщите за гости в Калофер за 8 декември
За първи път: Празни са къщите за гости в Калофер за 8 декември
ВКС върна за ново разглеждане делото срещу акушерката Емилия Ковачева
ВКС върна за ново разглеждане делото срещу акушерката Емилия Ковачева