90-годишна е първата ваксинирана срещу COVID-19 във Великобритания

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:07, 08.12.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Великобритания започна масовата ваксинация срещу COVID-19. Лондон одобри препарата на Pfizer/Biontech и до края на седмицата той ще бъде поставен на около 400 хиляди души. Имунизацията срещу коронавирус в страната не е задължителна.

Бурни аплодисменти за 90-годишната Маргарет Кийнън, която стана първият човек, ваксиниран i срещу COVID-19 с тази ваксина. Процедурата беше извършена в местната болница в Ковънрти, където Маргарет живее.

"Беше добре, изобщо не бях нервна. Всичко беше наред", споделя тя.

Приема медийната суматоха около себе си с усмивка, а ваксината като подранил подарък за рождения й ден, който е следващата седмица.

"За мен, да бъда ваксинирана е огромна възможност. И колкото по-скоро тя се появи и за вас, толкова по-добре. Така че - много се радвам!", допълни британката.

Маргарет е благодарна на лекарите и персонала за грижите, които полагат за нея и за усилията им в борбата с коронавируса. Въодушевена е и защото ще може да се види със семейството и приятелите си спокойно, след като почти цяла година е била сама.

Според министъра на здравеопазването Мат Ханкок предстои да бъде изминат дълъг път, но той води към верния изход.

Лондон даде зелена светлина на ваксината на Pfizer/Biontech. Към момента във Великобритания са доставени около 800 000 дози от нея. Препаратът е двукомпонентен, което означава, че могат да бъдат ваксинирани около 400 000 души.

До края на месеца се очакват още 4 милиона дози. Заради изискването за съхранение при ниска температура, имунизациите на този етап се извършват в около 50 болници, определени от здравните власти. В британската стратегия за ваксиниране са определени 9 групи хора, които ще бъдат ваксинирани приоритетно: на 1-во място това са хората в домовете за възрастни и служителите в тях, на 2-ро са служителите от първа линия в борбата с коронавируса и тези над 80-годишна възраст. Амбицията е до края на април всички от приоритетните категории да са ваксинирани.

Великобритания е най-засегнатата в Европа държава от коронавируса. Жертвите на опасния щам в страната са повече от 61 000.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Пловдив вече може да се дарява кръвна плазма и с тест за антитела
В Пловдив вече може да се дарява кръвна плазма и с тест за антитела
Няма съгласие за преговорната рамка за Скопие
Няма съгласие за преговорната рамка за Скопие