НОВИНИ

Пловдивско училище започва онлайн концерти по време на изолацията

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 08.12.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Още

Пловдивското училище "Любен Каравелов" стартира поредица от онлайн концерти под надслов "Пазители на фолклора". Училището е известно с разширената си подготовка по музика и по този начин дава поле за изява на учениците си, а от друга страна повдига духа във време на пандемия. Началото бе поставено с прочутата народна песен "Излел е Дельо хайдутин".

Кристияна Генчева и Даниел Йотов участват в концерта от любов към народната музика, в която са посветени от малки.

"От дядо ми, той като малък е свирил на гайда и от там", заяви Даниел.

"Обичам музиката и искам да се занимавам професионално с нея. Шопската фолклорна област ми е любима, защото е по-различна орнаментиката и е по-интересна", сподели Кристияна.

"Гайдата аз я чувствам ето тук, няма как да го обясня. Гайдата ми е на сърцето, нямаш ли мерак, няма как да стане", категоричен бе Даниел.

Така всяка сряда в канала си в интернет училището ще излъчва записани предварително солови изпълнения и концерти, които ще бъдат споделяни и на фейсбук страницата.

"Тази инициатива дойде от нас музикантите. В училището има 15 колеги музиканти и ние постоянно мислим как да амбицираме тези деца", каза учителят по народно пеене Мария Найденова.

"Пандемията ни затвори, имахме преди много участия, много изяви за учениците и това ги разочарова и им липсваше много", коментира и директорът на училището Славка Щерева.

За да се спазят противоепидемичните мерки, се залага основно на солови изпълнения, дуети или на малки групи от изпълнители. Записите са реализирани с най-съвременна техника, с която предстои да бъде оборудвано професионално студио в музикалната сграда на училището, където в момента тече ремонт. А дотогава магията се случва в друго, пригодено за целта, помещение.

"Студиото е измислено така, че горе-долу с носиите, с които разполага училището, е обезшумено. Смятам, че са доста ентусиазирани, харесва им, вълнуват се доста на записа, при условие, че може да се повтаря по няколко пъти", каза преподавателят по гъдулка Иван Найденов.

Според инициаторите целта на концертите е и популяризирането на българския фолклор, който винаги ни е помагал в тежки времена на изпитания.

"За да можем да влезем в дома на всеки българин и чрез духа на българския фолклор да повдигнем настроението, това е добра възпитателна мярка дори и за самите наши деца", допълни директорът на училището Славка Щерева.

"В пандемията всичко се случва по различен начин, но това не значи, че трябва да се отказваме. Обградени сме изцяло от подкрепа, което ни помага да се развиваме и творим и може би сега е моментът, в който да си кажем - аз мога и ще се справя", коментира Мелек Ерен.

От училището стартират и нова инициатива - онлайн срещи с изявени личности, които да разкрият тайните на своя успех.

Репортер: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек е "Фаворитка на феновете"
Ига Швьонтек е "Фаворитка на феновете"
Без нови спортове за Олимпиадата в Париж през 2024
Без нови спортове за Олимпиадата в Париж през 2024