НОВИНИ

Ученици от БЧК организираха кампания за кръводаряване във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 08.12.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Нуждата от кръв в болниците е непрекъсната, но оказва се все по-малко са хора, които доброволно кръводаряват, а това създава огромни трудности за поддържането на необходимите резерви във всяко лечебно заведение.

Затова ученици - доброволци към Българския червен кръст организираха кампания за насърчаване на кръводаряването във Велико Търново. Тя се провежда в отделението по трансфузионна хематология на областната болницата и продължава до края на тази седмица.

Кампанията е в ход, а доброволците са изключителни млади и ентусиазирани хора. Въпреки че те правят конкретна кампания в отделението на великотърновската болница, което подсигурява кръв за болниците и отделенията във всички десет общини, те са успели да привлекат към кампанията национални звезди от театъра и киното на България.

"Трудно е, защото някои хора са под карантина, някои от тях ги е страх да кръводарят, но точно там е и нашата задача, да им покажем, че няма нищо страшно по време на пандемия да се кръводарява, защото се спазват всички противоепидемични мерки", заяви Ивелин Атанасов, който е доброволец към БЧК.

Според него, възрастните хора се отзовават повече от младите.

Калин Сърменов и Ралица Паскалева са сред артистите, които са се отзовали на кампанията.

"Тази кампания е важна - и като кръв, която ще влезе в нашия резерв, и като друг начин да се постави темата за кръводаряването, защото хората са забързани в ежедневието. Добре е да се напомни, че има и такава дейност, която помага на нуждаещите се. Нуждата от кръв е постоянна, а ние можем да я осигуряваме, когато имаме кръводарители", коментира началникът на отделението в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Мариана Витанова.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОК спря националния комитет на Беларус от участие на Олимпиада
МОК спря националния комитет на Беларус от участие на Олимпиада
Сняг затвори за часове пътя към Бяла
Сняг затвори за часове пътя към Бяла