НОВИНИ

Мерките противопоставиха дългогодишни бизнес партньори, смятат от Националния борд по туризъм

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 08.12.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Апелираме за един абсолютно различен, неадминистративен, небюрократичен подход към всичко необходимо вече не за подкрепа, а за спасяване на туристическия сектор,

Това заяви в студиото на “Денят започва” д-р Полина Карастоянова - изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

“Мерките и правилата, които бяха въведени в този период от време, поставиха цялата индустрия на огромно изпитание. Нещо повече - противопоставиха дългогодишни бизнес партньори. Затварянето на ресторантите е абсолютно несправедлива мярка спрямо това, което виждаме в хранителните и други търговски обекти. Това са партньори довчера, които работят заедно, доставчици на ресторантите, а днес се изправят един срещу друг”, продължи тя.

Според нея, хотелиерите само привидно са поставени в по-либерален режим или по-отворени.

“Всъщност те работят на абсолютна загуба, защото ключовият компонент, свързан с храненето, практически е невъзможен. Това ги противопостави на колеги от ресторантьорския бизнес”, добави Карастоянова.

По думите й тази модел на поведение е отвъд всякаква логика, противопоставя истински съмишленици и партньори в този бранш.

“Крайно неприемлив е. Категорично възразяваме на този модел “разделяй и владей”, заяви тя.

Кризата предполага устойчиви и дългосрочни решения. Това е в основата на обединението в бранша - учредената от шестте най-големи работодателски организации в сектор на 26 ноември Конфедерация на българския туристически бизнес, припомни Карастоянова.

“Наблюдаваме модел на поведение “от днес за утре”, от тази седмица за следващата и най-далечният хоризонт, който ни се предлага, е краят на месец март - абсолютно неприемливо. Туристическата индустрия е в такава криза, че ако не е налице пакет от спасителни мерки, които да са достъпни през цялата 2021 година, рискуваме да загубим сектор, който генерира 12-14% от БВП на страната”, категорична беше тя.

Какво ще коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм - вижте във видеото.

Гледайте още в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните партньори подкрепят проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване
Социалните партньори подкрепят проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване
Спортисти стават доброволци в COVID отделения в Пловдив
Спортисти стават доброволци в COVID отделения в Пловдив