НОВИНИ

Спортисти стават доброволци в COVID отделения в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 08.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Само една седмица беше нужна, за да може един пост в социалните мрежи за набиране на доброволци в COVID отделенията в Пловдив, да се превърне в реалност. Известните спортисти Иван Запрянов и Арман Хакобян са хората, които се обърнаха към пловдивчани с апел да се включат в борбата с пандемията. А днес вече първият екип даде старт на кампанията с дежурството си в Общинската болница "Свети Мина".

На Андреевден, Иван Запрянов и съмишлениците му публикуват пост в социалните мрежи, с който дават начало на кампанията. Много скоро идеята набира популярност и доброволците да се присъединят към тях се увеличават. Нещата, които ги мотивират, са моментната тежка ситуация и респектът към медиците, които се борят с вируса на първа линия.

"Доста мои близки го карат много тежко. За жалост, някои хора изгубиха битката с този вирус и всъщност, най-вече това ме накара да организираме тази кампания, от която съм изключително щастлив, че хора, дори, които въобще не се познаваме, се обединихме в това нещо", сподели Иван.

Именно от тези хора е Нели, която без колебание се свързва с тях.

"Аз си мислих, доста от дълго време, че искам да се включа и като видях поста, въобще не съм мислила, просто веднага писах на г-н Запрянов, че искам да се включа и много се радвам, че има такива хора като него, които да правят такива добри неща", заяви Нели Бунова.

Иван и Нели са първите двама от кампанията, които влязоха в болница "Свети Мина". Останалите доброволци са разпределени в различни часови пояси в работни и почивни дни.

"Това е хубаво, защото това си говорих и вчера с директора на болницата - всеки час някой ако има тук за час, за два, за три, няма значение, това е от огромна помощ. Надявам се наистина да бъдем полезни", допълни Иван.

Иван е изкарал вируса през лятото и всеки месец си прави тест за антитела, за това е малко по- спокоен.

"Ами, честно казано, повечето хора питаха - Не те ли е страх?, но семейството ми ме подкрепи. Каза: щом така си решила, ще се чувствам добре и ще съм полезна на хората, да го направя", добави Нели.

Доброволците ще работят на смени до Нова година. След това ще решат дали ще продължат да помагат.

Гледайте още от "Денят започва"

Репортер: Мария Павлова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерките противопоставиха дългогодишни бизнес партньори, смятат от Националния борд по туризъм
Мерките противопоставиха дългогодишни бизнес партньори, смятат от Националния борд по туризъм
Първият златен хотел в света отвори врати във Виетнам (Снимки)
Първият златен хотел в света отвори врати във Виетнам (Снимки)