НОВИНИ

Социалните партньори подкрепят проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване

Николай Минков
от Николай Минков
09:00, 08.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:49 мин.
Бизнес

Втората пожизнена пенсия ще е минимум 15% от минималната в НОИ, като най-малките суми ще се изплащат директно, средните - разсрочено, а най-големите - пожизнено.

Това обясни в Сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поиска по-дълъг срок, в който, хората да могат да решат да прехвърлят втората си пенсия към НОИ.

Инженер Николинка Найденова от Варна има над 40 години трудов стаж. Предстои й пенсиониране през ноември 2021-ва. Преди 3 години решава да прехвърли средствата си, натрупани по втория стълб в НОИ.

"Смятам, че вероятността да получа по-нисък доход, ако бях останала, щеше да е по-малък и плюс това смятам, че все още не управляват оптимално парите ни във втория допълнителен стълб", коментира тя.

В новия проект за промени на Кодекса за социално осигуряване се предлага прехвърлянето на партидата от втория стълб към НОИ да е възможно 5 години преди пенсиониране. Работодателите обаче имат резерви.

"Ние смятаме, че изобщо не трябва да има прехвърляне, прехвърляне може да има в самия втори стълб и той да става по-многообразен. Но след като има прехвърляне, то трябва да е възможно до момента на пенсионирането. Тогава само пенсиониращият се може да направи информиран избор. Само тогава може да се знае какво е по-изгодно за него - дали да си прехвърли, или да не си прехвърли партидата", каза Велев.

Според КТ "Подкрепа", срокът за прехвърляне на втората пенсия от частните фондове към НОИ, трябва да е по-дълъг и поискаха да има калкулатор за нейното пресмятане.

"Този срок трябва да се отдалечава, колкото се може повече. Пенсионноосигурителните дружества да предоставят някаква възможност на хората, софтуерна, разбира се, някакво калкулаторче, нещо от този вид, което да даде ориентация за техния собствен портфейл, каква бъдеща пенсия би им дал, с една възможна екстраполация и т.н., за да могат хората да решат какво да правят", заяви от своя страна Манолов.

Васил Велев обясни как се изчислява втора минимална пожизнена пенсия.

"Втора пожизнена минимална пенсия, минимум 15% от минималната, получавана от НОИ. Ако е по-малка от таза сума, но партидата е по-голяма от три минимални, тогава има разсрочено плащане. Ако партидата е 3 минимални пенсии, партидата се получава еднократно".

Втора пожизнена пенсия няма да получават тези, които нямат достатъчно натрупване. Те обаче ще намаляват с течение на времето, тъй като в момента вторият стълб работи по-малко от 20 години.

Синдикати и работодатели обаче имат различия дали вторите пожизнени пенсии се наследяват, или не.

"Наследяването е за срочните пенсии. Там, където останат средства след срока, за който е уговорено изплащането, ще бъдат наследявани, но едновременно пожизнени и унаследени не може да има", каза президентът на КТ "Подкрепа".

Васил Велев не се съгласи.

"Пожизнени пенсии, тези, които изберат този продукт, могат да бъдат също, за известен срок, по график, изплащани и след това преминаващи в пожизнена. И за срока, когато се изплащат по график, е също наследяема", каза той.

Велев заяви, че въпреки някои забележки, Законопроектът за изменение на Кодекса за социално осигуряване е подкрепен от всички социални партньори. Според синдикати и работодатели, той трябва да бъде приет и обнародван в "Държавен вестник" преди изборите.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг затвори за часове пътя към Бяла
Сняг затвори за часове пътя към Бяла
Мерките противопоставиха дългогодишни бизнес партньори, смятат от Националния борд по туризъм
Мерките противопоставиха дългогодишни бизнес партньори, смятат от Националния борд по туризъм