НОВИНИ

Сняг затвори за часове пътя към Бяла

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 08.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Опасно време в Северна България. Пътят Русе-Бяла остана затворен за часове заради тежкотоварен камион с износени гуми.

Втора порция сняг за седмица в Русенско, но проблемите остават едни и същи. Хаос, задръствания и изнервени водачи. Румънски и турски шофьори с неподходящи за зимата гуми са забуксували в снега, което наложи затварянето на пътя Русе-Бяла още в 3.00 ч. сутринта. Те затрудняват и опесъчаващата техника, защото тя няма откъде да мине. Пътят Русе - Бяла обаче вече е отворен.

Блокирани тирове е имало и в района на граничния пункт "Дунав мост", но също са изтеглени. 20 машини разчистват снега, а снежната покривка е 22 см, заявиха от хидрометеорологичната станция в Русе.

Добрата новина е, че няма населени места без ток и вода, няма информация и за бедстващи хора. Но ситуацията остава динамична, защото периодично има сигнали за блокирали в снега тежкотоварни камиони, което изнервя останалите шофьори на пътя.

Леденият дъжд през нощта бързо премина в силен снеговалеж, който затрупа пътя Русе - Бяла. Снегонавяванията по него в комбинация с износените гуми на тежкотоварните камиони доведоха до задръствания по стръмните участъци. Наложи се затваряне на пътя.

"Почти всяка зима се случва това нещо. Винаги зимата ни изненадва, особено ако не е първият, ще е вторият сняг. Така, че за Русе това е нормално. Отивам за работа, стоя и чакам, като всеки нормален човек, ако ни освободят - освободят, ако не, паркирам отстрани и се прибираме с нещо друго", сподели шофьор.

Малко след 9.00ч. пътят към София беше отворен за движение.

"Имаше закъсал тир и в района на ДЗС, което също затрудни ситуацията, имаше и закъсал тир по пътя Русе - Силистра, защото е аварирал", обясни областният управител на Русе Галин Григоров.

В Русе в ранните часове основните булеварди и улици бяха разчистени и градският транспорт се движеше нормално. Не такова беше състоянието на тротоарите обаче.

"На първо четене не е много добра ситуацията. Вижте, всеки самосиндикално е взел по една лопата и чисти пред обекта. Аз идвам от един по-краен квартал и гледам, че там също не е почистено, явно приоритет на общината са главните улици", сподели жител.

Пътищата Русе - Варна и Русе - Силистра са разчистени и движението е нормално при зимни условия.

Репортери: Теодор Стамболиев и Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от БЧК организираха кампания за кръводаряване във Велико Търново
Ученици от БЧК организираха кампания за кръводаряване във Велико Търново
Социалните партньори подкрепят проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване
Социалните партньори подкрепят проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване