НОВИНИ

Българска фирма ще доставя бойни машини за Специалните сили

Николай Минков
от Николай Минков
14:25, 08.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
Сигурност и правосъдие

Българска фирма ще достави 98 нови бойни машини за Специалните сили. Това предвижда договорът на стойност близо 50 млн. лева, подписан днес в Министерството на отбраната.

Машините са разделени на 10 типа, сред които високо бронирани с автоматично и ръчно управляван боен купол, тактически, с радио заглушители, командно щабни, за медицинска евакуация и линейки.

Те трябва да бъдат доставени за срок от 3 години, при 5-годишен гаранционен период.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Това дело е патриотично, защото не само повишаваме способностите на Специалните сили, но по този начин, с парите на българския данъкоплатец да подпомагаме българската икономика, а не да изтичат в чужбина и на България да гледат като на колониална държава, която е длъжна да купува само от някъде, защото сме членове на нещо.

Командирът на Специалните сили, определи договора за доставка на новите машини като исторически за българските командоси.

Ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните сили: Аз съм убеден, че ще повиши изключително способностите на силите за специални операции за изпълнение на целия спектър от задача, включително и изпълнение на нашите основни отговорности по Националния план за противодействие на тероризма.

Договорът предвижда още фирмата - доставчик да изгради и оборудва технически център за ремонтни дейности в базата на Силите за специални операции.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 нови линейки получиха центрове за спешна помощ в страната
20 нови линейки получиха центрове за спешна помощ в страната
Полицията издирва 16-годишно момиче от село Железница
Полицията издирва 16-годишно момиче от село Железница