НОВИНИ

Курортите от Югозападна България посрещат 8 декември без студенти

bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 08.12.2020
Чете се за: 01:54 мин.
Регионални

Тази година студентският празник ще премине по-различно от обичайното заради пандемията и предприетите мерки. Засилени проверки на общинските власти и полицията. Следи се дали се спазват противоепидемичните мерки и няма да допускат събирането на повече от 15 души на едно място.

25 000 студенти или едва 9% от общия брой на бъдещите висшисти у нас са направили резервации за своя празник. Традиционно курортите в Югозападна България са сред посещаваните места от младите хора за 8 декември.

Тази година обаче курортите от Югозападна България посрещат 8 декември без студенти. Дори и в Банско, където обикновено хиляди млади хора идваха дни преди празника, сега има направени само около 100 резервации. В Сандански собствениците на хотели не очакват студенти. От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите там казаха, че няма как да организират празник, при положение, че ресторантите са затворени. Заради големия брой къщи за гости Сапарева баня е един от малкото курорти в областта, където все пак днес ще празнуват студенти. Около 40% е заетостта на местата там.

Затворени хотели и отменени резервации за 8 декември в Банско и Сапарева баня

Две нощувки за 10-15 души в една къща за гости в района на Сапарева баня излиза между 600 и 1000 лв. Цените са същите както и миналата година, но студентите са в пъти по-малко.

"Причините са няколко - мерките, които министърът на здравеопазването въведе - намаляване на бройката на празнуващите до 15 човека, и част от колегите, които дават къщите си под наем, живеят в тях и не желаят да ги отдават под наем за този празник", обясни председателят на хотелиерския бизнес в Сапарева баня Петър Чучуганов.

"Моят апел е да го изкарат днешния празник възможно най-скромно, защото този празник няма да им бъде последен, животът е пред тях, важното е да се запазят живи и здрави, както те, така и всеки един гражданин на Република България, за да може следващите предстоящи празници Коледа и Нова година да ги изкараме както подобава", призова и. д. кмет на община Сапарева баня Славчо Коларски.

В Банско почти всички хотели и ресторанти ще регистрират нулеви обороти за студентския празник. 90% от направените през есента резервации за 8 декември са отменени в последния момент.

"Всичко беше резервирано, октомври месец всичко се отложи", обясни управителят на хотел Тина Иванова.

В зимния курорт таят надежди, че нещата ще се променят в края на годината и сезонът няма да бъде загубен.

"Апелираме към всички и специално към Министерството на здравеопазването за едно преразглеждане на последната наредба, където да има малко възможност за най-дребните като нас да бъдем включени в процеса на работа макар и минимално", заяви Юлия Попова, която е ресторантьор в Банско.

"Надяваме се след 21 декември статистиката да покаже, че мерките са дали резултат и постепенно и за ресторанти, и за хотели да има някакво отпускане на мерките, дали ще е в процентно съотношение 50 или 30 за посещение, но хората очакват това", коментира кметът на община Банско Иван Кадев.

Подобно на Банско, и в Сандански днес няма да има студенти, които да празнуват. Хотелите там работят, като се спазват всички мерки за безопасен престой, но ресторантите им са затворени и младите хора няма как да се съберат в едно помещение, а всеки трябва да бъде в стаята си.

Заради студентския празник засилено полицейско присъствие днес ще има по пътищата около Благоевград, Банско и Сандански. Ще се извършват проверки за шофиране в нетрезво състояние и с превишена скорост.

Екип на БНТ - Благоевград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Време за равносметки: Кои бяха най-популярните личности в Туитър през 2020 г.
Време за равносметки: Кои бяха най-популярните личности в Туитър през 2020 г.
В Пловдив вече може да се дарява кръвна плазма и с тест за антитела
В Пловдив вече може да се дарява кръвна плазма и с тест за антитела