НОВИНИ

Решават другата седмица дали антигенните тестове ще бъдат приравнени на PCR-ите

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
17:22, 08.12.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Детските градини и яслите ще отворят врати в понеделник, ако до този четвъртък данните за разпространение на COVID покажат, че има спад на заразените. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Другата седмица окончателно ще се реши и дали бързите антигенни тестове да бъдат приравнени на PCR-тестовете, за да могат резултатите от тях да влизат в официалната статистика.

Случаите намаляват и болниците са по-малко натоварени - това заяви здравният министър и обеща, че ако до четвъртък тенденцията се запази, още петък ще издаде нова заповед.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: В петък ще има заповед за яслите и за детските градини - само за тях. До края на седмицата, ако така вървят тенденциите, те от понеделник ще отворят.

Здравният министър е готов да разпише заповед за отваряне на детските градини и яслите

В столичните детски градини и ясли чакат петък и се подготвят за понеделник, когато евентуално ще посрещнат деца.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община: Възложила съм да се следи много внимателно, да се използва това време, да се дезинфекцира допълнително и съответно да се отоплят в съботата и неделята.

Фандъкова: Столична община е готова да отвори детските градини и ясли на 14 декември

Междувременно в здравното министерство вече текат разговори дали бързите антигенни тестове да влязат в официалната статистика, наравно с PCR тестовете. Министърът призна, че е "ЗА" такова решение.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: От самото начало аз съм радетел на приравняването на антигенните тестове с PCR-ите. В момента надделяват позициите в тази посока.

Фризерите и хладилниците за ваксини вече са у нас, но все още са празни.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Ваксината ще дойде не по-рано от началото на следващата година.

И чак тогава от нея ще се възползват първо медиците, без значение дали са прекарали коронавирус или не. До четвъртък списъкът с имената на първите ваксинирани в страната ще бъде готов. Само в София срокът се удължава до понеделник.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Това е само за територията на София, защото има изключително голяма активност и желание на колегите да се включат.

А от София към 5 други града в страната днес тръгнаха чисто нови линейки.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Тези 20 линейки, виждате, днес ще тръгнат за Центровете за спешна медицинска помощ.

А по-нататък ще тръгнат още 140 за останалите градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват спад от 1 млрд. евро в оборота на Бундеслигата този сезон
Очакват спад от 1 млрд. евро в оборота на Бундеслигата този сезон
Световна шампионка по скуош с остра критика към Олимпиадата заради брейкденсинга
Световна шампионка по скуош с остра критика към Олимпиадата заради брейкденсинга