НОВИНИ

Нова компостираща инсталация ще заработи до седмици в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 08.12.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Регионални

Компостиращата инсталация ще заработи до няколко седмици, след като приключи обучението на персонала. Новото съоръжение ще се стопанисва и управлява от общинското предприятие „Паркове и градини".

Ежедневно работниците от комуналните дружества в града събират десетки чували с листа. И ако до сега тези биоразградими отпадъци бяха изпращани на двете депа в Шишманци и Цалапица, чийто капацитет е на привършване, сега тази листна маса вече ще се компостира в новата инсталация, която ще заработи в Пловдив.

Инж. Вяра Колева - дир.дирекция Екология - община Плодив: На практика това е първата инсталация, която ще ни води към осигуряване на пълната система от кръгова икономика, това са целите които постава ЕС, като идеята е отпадъците да бъдат оползотворяване и на практика да се намали количеството на отпадъците, които да бъдат депонирани на двете инсталации за отпадъци, които имаме.

От няколко години община Пловдив е раздала на част от домакинствата в квартал Коматево контейнери за биоотпадъци. Те също ще бъдат събирани и използвани като суровина.

Инж. Вяра Колева - дир.дирекция Екология - община Плодив: Инсталацията ще приема отпадъци, както от градини, паркове, така и от Чистота, и от домакинствата. Ще бъдат извозвани отпадъци от детските градини и траурните паркове.

Компостиращата инсталация ще преработва 15 000 тона зелен отпадък годишно и ще произвежда близо 7 000 тона компост, с който ще се облагородява зелената система на града. Това ще спести от отчисленията за депониране милиони левове, които общината ще инвестира в т. нар. кръгова
икономика и зелени политики. В най-скоро време ще приключи и обучението на персонала, който ще работи на площадката.

Площадката за компостиране заема 32 декара, на които е разположена цялата необходима инфраструктура - площадка за компостиране, административна сграда, технически сгради и транспортни връзки. Проектът е с европейско финансиране и 25 процента самоучастие на община Пловдив и е на обща стойност около 12 млн лева.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар изпепели къща в Кресна
Голям пожар изпепели къща в Кресна
Опасно време в Северна България: Затворени пътища, закъсали тирове и обърнат снегорин
Опасно време в Северна България: Затворени пътища, закъсали тирове и обърнат снегорин