НОВИНИ

Опасно време в Северна България: Затворени пътища, закъсали тирове и обърнат снегорин

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 08.12.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Регионални

Усложнена зимна обстановка в Североизточна България. Най-много сняг натрупа в Русенска област. Заради закъсали тирове 6 часа пътят Русе-Бяла остана затворен, а шофьорите чакаха с часове движението да бъде пуснато. Последваха и санкции за неизрядните шофьори на камиони.

22 сантиметра сняг натрупа днес в Русенска област, което отново доведе до хаос, задръствания и изнервени шофьори. В момента няма затворени пътища в областта. Не такава обаче беше ситуацията в ранните часове на деня.

Румънски и турски шофьори с неподходящи гуми буксуваха в снега, което наложи затварянето на пътя Русе - Бяла още в 3 часа сутринта. Те затрудниха придвижването на опесъчаващата техника.

Спасителни екипи ги изтеглиха, а водачите бяха санкционирани. 20 машини разчистваха снега, а 150 работници почистваха на ръка през целия ден спирки, тротоари и кръстовища. Критична беше зимната обстановка и в Родопите.

В Смолянска област снегорин се обърна, а в козлодуйското село Гложене тир връхлетя в двора на къща. Няма пострадали.

Силният снеговалеж затрупа пътя Русе-Бяла още през нощта. На четири места тировете с износени гуми забуксуваха. Наложи се затваряне на пътя и безкрайно чакане за останалите шофьори.

Закъсалите тирове бяха изтеглени и малко след 9.00 ч. сутринта пътят към София беше отворен за движение. Блокада за кратко имаше и на пътя Русе-Разград и Русе-Силистра заради аварирали камиони. От областната управа поискаха проверка на камионите, които пътуват с неподходящи за зимните условия гуми.

"Още тази сутрин за проблемните автомобили екип на ДАИ беше изпратен да проконтролира ситуацията и да наложи необходимите санкции", каза Галин Григоров - областен управител на Русе.

И те не закъсняха - глобени са трима неизрядни шофьори. Освен с износени гуми, много от водачите се движат по заснежените пътища и с несъобразена скорост. Това е причината тир да събори оградата и да влети в двора на къща в козлодуйското село Гложене. Обилният снеговалеж създаде проблеми и по пътищата в Смолянско. Снегорин се обърна в ливада на заледен завой за село Стойките. Шофьорът е без наранявания.

"Имаше мъгла и си тръгна странично и се обърна в ливадата", каза Христо Михалакиев - шофьор на снегорин.

Без ток тази сутрин останаха селата Кутела и Славейно, заради паднали дървета върху електропроводите. Аварията вече е отстранена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова компостираща инсталация ще заработи до седмици в Пловдив
Нова компостираща инсталация ще заработи до седмици в Пловдив
Очакват спад от 1 млрд. евро в оборота на Бундеслигата този сезон
Очакват спад от 1 млрд. евро в оборота на Бундеслигата този сезон