НОВИНИ

Мъж, отгледан в дом за сираци, основава център за бездомни кучета

bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 08.12.2020
Чете се за: 01:34 мин.
Регионални

Млад мъж, който е отгледан в дом за сираци променя съдбата на стотици бездомни кучета години наред. Бойко Гренцке е основател на фондация и център в благоевградското село Зелен дол, в който приютява животните, а след това помага и за осиновяването им. Сега има идея да го разшири и да го премести. Среща обаче неодобрението на местните жители, които са против новия приют.

Дни след като е осиновен Бойко Гренцке е изоставен от новото си семейство на летището и се връща отново в домовете за сираци. Още от там се привързва към животните и започва да им помага. Така неуспешният опит на американско семейство да го осинови, още като дете променя неговия живот и този на бездомните кучета, на които е помогнал.

"Растейки в домовете за сираци и особено нашия тук дом, още от дома се занимавам с кучета. Там бяха около 7-8. Историята моята е такава, че аз като съм оставен от американците, почувствах доброто нещо от кучетата и продължих вече 15 години да се занимавам плътно на територията на община Благоевград да помагаме на пострадали животни", казва Бойко Гренцке.

Днес по ирония на съдбата Бойко търси осиновители, предимно от чужбина на животите. А докато намери такива, с подкрепата на приятели и различни фирми, които даряват всеки месец храна младият мъж се грижи за около 80 кучета. Иска да прави добро и да помага, както на него са помагали учителите му преди време.

"Моята история е такава като на кучетата. Бил съм в дома за сираци, бил съм постоянно местен, същият живот, който кучетата имат. Моят живот не е минал леко, но добри учители от дома са ме научили да правя добро и благодарение на учителите станах човек. С образование съм и правя всичко в момента само за кучетата", разказва Бойко Гренцке.

Много ветеринарни лекари от Благоевград също се грижат за животните.

"Нашата фондация работи с най-добрите ветеринарни клиники в Община Благоевград. Благодарение на тях ни помагат, за кастрация, ваксинация и чипиране. Всички кучета, които са на базата, всички са чипирани, ваксинирани и готови за осиновяване, тоест с европейски паспорти", каза Бойко Гренцке.

През последните месеци почти всеки ден пред приюта си Бойко намира нови изоставени от стопаните си кучета, затова идеята му е да го разшири и премести в друго благоевградско село. Вече е закупил и терен. Хората там обаче са притеснени и дори събират подписка срещу изграждането му.

"Животните няма да са извън обекта. Няма за какво да се притесняват, ние няма да сме в населеното място. Аз го правя в името на животните и името на обществото", каза Бойко Гренцке.

В кауза на Бойко се включват негови връстници от Дома за сираци, на които той плаща символични суми. Това е неговият начин да прави добро и да помага за социализацията на децата, израснали без родителска грижа.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал! Отказват да пуснат български журналисти на мача Джошуа - Пулев
Скандал! Отказват да пуснат български журналисти на мача Джошуа - Пулев
Голям пожар изпепели къща в Кресна
Голям пожар изпепели къща в Кресна