НОВИНИ

Учени ще смесят оксфордската и руската ваксина, за да видят дали защитата срещу COVID-19 ще се подобри

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:00, 11.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Ваксинацията в Съединените щати с препарата на "Пфайзер" и "Байонтех" може да започне следващата седмица. Консултативният комитет на американската агенция за контрол на храните и лекарствата гласува в полза на ваксината на двете компании. Одобрението на агенцията се очаква в следващите дни.

Британски и руски учени ще комбинират ваксината на компанията "Астра Зенека" и руската разработка "Спутник V", за да установят дали защитата от COVID-19 може да се подобри.

Формата на съвместните изпитания на руската и британската ваксина ще стане ясен следващата седмица. Първоначално те ще се проведат извън Русия и ще включат хора над 18 години.

Смесването на две ваксини би могло да доведе до по-добър имунен отговор.

"Астра Зенека" разработва ваксината съвместно с Оксфорд. От британско-шведския консорциум заявиха,че изследват комбинации от различни аденовирусни ваксини, за да установят дали защитата от COVID-19 би била по-надеждна.

От френската компания "Санофи" и британската "Глаксо Смит Клайн" съобщиха, че има забавяне с три-четири месеца на тяхната разработка. Оттам очакват ваксината им да е готова в края на следващата година.

Хакери са получили достъп до данни за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех"

След хакерската атака от европейската агенция за лекарствата увериха, че работата им не е нарушена.

Емър Кук, директор на Европейската агенция за лекарствата: Разследването продължава, но можем да ви уверим, че графикът за оценка на ваксините и терапиите не е засегнат. Агенцията продължава да работи.

Германия ще трябва да наложи по-строги мерки преди Коледа, смятат министри и регионални лидери. Страната е в частична карантина и се готви за ваксинациите.

Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия: Ще има над 400 центъра за ваксинация в Германия, много от тях тук в Бавария. Ще има и мобилни екипи.

В Испания коронавирусната инфекция стигна най-ниското си ниво от август с под 190 случая на 100 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои световни лидери обявиха, че ще се ваксинират срещу COVID-19?
Кои световни лидери обявиха, че ще се ваксинират срещу COVID-19?
Джошуа: Исках да ударя Пулев още на кантара, но ще изчакам до утре
Джошуа: Исках да ударя Пулев още на кантара, но ще изчакам до утре