НОВИНИ

Софийският международен литературен фестивал започна с онлайн среща със Салман Рушди

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:02, 11.12.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Как истината си пробива път през литературата и защо за света вече не може да се пише по традиционно реалистичен начин? В специална онлайн среща майсторът на световната литература Салман Рушди отговори на въпросите на български почитатели. С тази среща започна Софийският международен литературен фестивал.

Салман Рушди от десетилетия се бори с противоречията и недоразуменията при срещата на Изтока и Запада и срещу фундаментализма.

Салман Рушди - писател: Понеже светът е толоква особен, е невъзможно да се пише за него по традиционно реалистичен начин. Светът вече не е конвенциално реалистичен, по-скоро е сюрреалистичен. И въпросът е как в една книга може да се намери този сюрреализъм, който се усеща като реалния свят. И колкото и да е странно, стори ми се, че сюрреалистичното, невероятното, фантастичното, абсурдното - всички тези методи са по-верни, по-истинни, отколкото реалистичното писане. И това беше начин да кажа, че светът е такъв, хората се превръщат в розови слонове и това вече не е необичайно.

„Светът днес е по-странен от всичко, което можем да измислим”, сподели Рушди с българските си читатели

Живеем в свят, който е отрупан с неистини. Те често се изразяват от медиите, политиците. Мисля, че по един странен начин художествената измислица има много ценно мяясто в тази среда. Тя е за истината. Причината да пишем романи е да изразим някаква истина за нас, за нашето общество - какви сме ние един с друг, какво си причиняваме един на друг и защо.

Рушди печели световно признание със „Среднощни деца" и наградата „Ман Букър". Новият му роман също е номиниран.

Понеже живеем в епоха, в която има мания по хората, които стават известни внезапно и си мислех за начина, по който Сервантес атакува литературата от своето време. И тази рицарска литература е причината Дон Кихот да полудее, защото е прочел твърде много такива ужасни книги. И си помислих какво би подлудило хората днес - и си казах, може би реалити предаванията.

В новия роман героите се състезават в реалити, но за любовта. А един от тях е кръстен на Димитър Бербатов, играл за любимия отбор на писателя.

Целия разговор със Салман Рушди вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста младежа, преобърнал тир след гонка с полицията в Бургас
Оставиха в ареста младежа, преобърнал тир след гонка с полицията в Бургас
Плащаме повече за хляб и олио. Защо?
Плащаме повече за хляб и олио. Защо?