НОВИНИ

Как КЕВР ще компенсира абонатите за незаконното увеличение на цените?

Николай Минков
от Николай Минков
17:33, 11.12.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Бизнес

Втори ден продължава неяснотата как Комисията за енергийно и водно регулиране ще компенсира абонатите на топлофикационните дружества за незаконното увеличение на цените с 22% от април до юни преди 3 години.

В същото време регулаторът трябва да вземе и окончателно решение с колко ще поскъпне водата през следващата година.

Няколко са вариантите за компенсиране на абонатите, след като ВАС определи цени на КЕВР от 7 април 2017 г. за незаконни. Най-логичният е топлофикациите да приспаднат надвзетите суми от новите сметки на клиентите си, или с пари на ръка за хората, които вече са се отказали от парно и топла вода, но през 2017-а все още са имали радиатори. Но това трябва да го реши КЕВР.

Регулаторът трябва да се произнесе и по новите цени на водата за следващата година. Проектът се движи в широк диапазон - от поскъпване с 6% до поевтинявана с 22% в различните ВиК дружества.

КЕВР трябва бързо да реши как да компенсира абонатите за незаконното вдигане на цените, смята омбудсманът

Новината, че българите са заплащали с над 22% по- скъпо парно три месеца през 2017 г. разгневи потребителите.

От Столичната топлофикация, обслужваща близо 400 000 абоната, съобщиха, че все още очакват указания от регулатора как да компенсирате клиентите след решението на ВАС.

Вирджиния Калчева, медиен съветник на УС на "Топлофикация София": "Топлофикация София" работи в строго регулирана среда. В работата си тя спазва всички законови и нормативни разпореждания стриктно, така че изчакваме становището на КЕВР върху възникналия казус.

В Бургас по-голямата част от хората, които се отопляват, са възрастни. Ако не получат компенсация заради завишените цени, не смятат да водят съдебни битки, за да си върнат парите.

Омбудсманът предупреди, че индивидуалните искове са неизгодни и препоръча колективни.

Въпросът е сега какво ще направи Комисията за енергийно и водно регулиране. Възстановяват ли се и по какъв начин тези пари.

Диана Ковачева: Цинично е в този момент да се вдига цената на водата

Още един горещ картоф за КЕВР в края на годината - новите цени на водата. Ако предложението на регулатора бъде прието, в София поскъпването ще е с около 17 стотинки на кубик, в Разград с 20 стотинки, в Плевен с 6 стотинки, във Варна с 3 стотинки.

Според омбудсмана регулаторът не трябва да повишава цената, тъй като загубите по мрежите остава рекордно високи. Средно 61%, като на места достигат до 80-90%.

Показателят "общи загуби на вода" всъщност не е включен от КЕВР в показателите, които определят цената на водата. Това означава, че в 8 области на страната водата ще се вдигне до 6%.

Проектът на КЕВР предвижда и поевтиняване на водата в някои области, като най-голямото ще бъде във Видин - близо 50 стотинки, в Добрич - 45 стотинки, в Сливен 43 стотинки, в Ямбол - 35 стотинки на кубик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят на едно дръвче, докато стане коледна елха
Пътят на едно дръвче, докато стане коледна елха
Пловдивски занаятчия признат и от ЮНЕСКО
Пловдивски занаятчия признат и от ЮНЕСКО