НОВИНИ

Деца помагат на деца в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 11.12.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Регионални

Деца помагат на свои връстници в тежко здравословно състояние.

Дечицата, на които Бог е дал здраве, живот и талант, използват това, за да рисуват картини, организират благотворителни изложби, излагат ги в храм "Св. Пимен Зографски" в кв. "Крайморие" в Бургас, а събраната сума даряват на дете в нужда.

Често дните около Коледа карат хората да отворят сърцата си. Добротата не е чужда дори и на най-малките. Доказва го 12-годишната Мария от Бургас. От 5 години насам участва в благотворителен базар със свои рисунки в помощ на тежкоболни деца.

"Когато бяхме малки, ходихме на плуване. Там имаше едно момче, което беше болно. И ние решихме всички деца от неделното училище, че трябва да помогнем на детето. След това възрастните се съгласиха също и започнахме да помагаме всяка година", казва Мария.

Така се ражда една благородна идея. Всяка година в навечерието на големите християнски празници неделното училище към храм "Св. Пимен Заографски" организира благотворителни инициативи. Те вдъхват лъч надежда на семействата, изгубили вяра, че децата им могат да оздравеят.

Средствата от тези прекрасни детски рисунки ще бъдат дарени на 4-годишната Добромира от Бургас, която се нуждае от спешна трансплантация на стволови клетки в Сърбия. Необходимата сума за нейното лечение е на стойност 88 000 лв.

Отец Стилиян: Миналата година се събраха почти мисля, че 500 лв. На един от базарите.

Темата на тазгодишната изложба е "Св. Пимен Зографски", който е първият български будител. Затова и всички 40 деца, включили се в благородната инициатива, рисуват неговия образ.

Отец Стилиян: Нашите деца да се поучат от неговия пример и по този начин да вървим напред - към добро. Иконата всъщност е като прозорец от Бога към нас. И това беше и смисълът да се нарисуват или икона, или част от житието, които да бъдат като поука за децата и за възрастните.

Несъмнено тези деца са избрали да последват добрия пример. Освен за семейства в нужда, те успяват да съберат средства от продажбата на своите рисунки и за изографисването на бургаския храм.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пулев и Джошуа едва не се сбиха на официалния кантар (ВИДЕО)
Пулев и Джошуа едва не се сбиха на официалния кантар (ВИДЕО)
Третата линия на метрото няма да работи през уикенда
Третата линия на метрото няма да работи през уикенда