НОВИНИ

Водещ неврохирург си взе отпуск и стана доброволец в COVID отделението в Златоград

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 11.12.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Водещият неврохирург от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив д-р Стефан Райков стана доброволец в COVID отделението на болницата в Златоград. До Нова година той ще помага за лечението на болните от коронавирус в най-южния град на България.

Намираме д-р Стефан Райков по време на дежурство в златоградската болница. Излиза за малко, защото го чакат болни.

"Последните 15 дни болните доста намаляха, бих казал наполовина. Тогава бяха около 35 човека, в момента се лекуват 20 човека, които не са тежки случаи и така има една значителна редукция на броя на пациентите, за щастие. Дано тази тенденция, разбира се, да продължи", сподели той.

Д-р Райков ползва годишния си отпуск и работи като доброволец в местната болница. Избрал Златоград по сантиментални причини.

"Имам сантимент към този град, един от любимите ми, макар че съм от Смолян. В Смолян не отидох, понеже там болницата се справя много прекрасно, бих казал, с тази епидемична обстановка. И това беше причината да дойда тук, за да мога да помогна", каза още лекарят.

Помощта на водещия неврогирург, който е и със специалност интернист, се оказва много навременна и необходима за болницата, тъй като тук има остър дефицит на кадри.

"За съжаление даже титулярът, който е тук - д-р Хаджиминев, също си е подал молба за напускане и след Нова година ще им бъде трудно", допълни той.

Затова д-р Райков отправи и призив.

"Ако някой колега, специално интернист, кардиолог, да дойде тук, дават добро заплащане, осигуряват прекрасни битови условия, така че дано да се намери човек".

Д-р Райков е категоричен, че ще се ваксинира срещу коронавирус. Призова и хората да го направят.

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КАТ с поредна акция: Проверяват за превишена скорост, алкохол и наркотици
КАТ с поредна акция: Проверяват за превишена скорост, алкохол и наркотици
Кои 32 отбора продлъжават в борбата за Лига Европа
Кои 32 отбора продлъжават в борбата за Лига Европа