НОВИНИ

Евролидерите договориха 55% по-малко вредни газове до 10 години

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:10, 11.12.2020
Чете се за: 01:21 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

След маратонски преговори - европейските лидери постигнаха единство за 55% по-малко вредни емисии въглероден диоксид до 2030 година, в сравнение с 1990-а. Крайната цел на т.нар. Зелен пакт е - Европа да стане климатично неутрална през 2050 г.

Втори ден на срещата няма да има, защото лидерите заседаваха през цялата нощ и преди малко приключиха официално тази среща на върха. Някои от лидерите вече започнаха да дават своите пресконференции пред националните си медии онлайн.

Българският премиер Бойко Борисов говори във Фейсбук.

ООН: Намаляването на вредните емисии - една от целите за 2021-а

Европейските държави трябваше да се разберат за новите климатични цели, които Брюксел си поставя, а именно: намаляване на вредните емисии въглероден диоксид до 2030 г. с 55% спрямо нивата на 1990 г.. Държави като Полша, които използват много въглища, имаха много претенции, затова и дебатът продължи дълго. В крайна сметка целите са приети. Европа този път е единна по отношение на климатичните си цели. Полша успя да си извоюва повече гаранции за това, че ще получи финансова подкрепа заради увеличаването на целите.

По-рано снощи беше постигнато и споразумение за европейския бюджет, така че държавите членки да могат да използват фонда за възстановяване след коронавируса още от 1 януари.

Лидерите се разбраха и да се изготвят списъци за налагане на санкции срещу Турция заради конфликта с Кипър и Гърция заради сондажите в Средиземно море, но това е въпрос, който ще продължи да се обсъжда и догодина.

"С много усилия, компромиси, разбиране, за което благодаря и на колегите от Полша и Унгария и на всички останали, се намериха компромисни варианти, така че процедурата, излизането ни сега, влизането в Европарламента и оттам на пазарите, за да може от фонда за подпомагане да влязат максимално средства за държавите членки, за да си подпомогнем икономиките и социалните системи. Така че това беше много дискутирана тема в последните месеци и седмици, но както и вчера казах на влизане, че аз съм оптимист, защото ЕС винаги намира правилните решения", заяви Борисов.

Борисов: Излизането от кризата може да се очаква след август догодина и то при 70% ваксинирани

Премиерът също каза преди малко, че е благодарен на Европейската комисия, че е организирала процеса по поръчките и доставките на ваксините. според него България е готова да приеме първите ваксини още преди края на годината, както ще стане във всички държави членки на ЕС. В големите градове вече са подготвени и специализирани хладилни помещения за ваксината на "Пфайзер" и "БайонТех".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои 32 отбора продлъжават в борбата за Лига Европа
Кои 32 отбора продлъжават в борбата за Лига Европа
От следващата седмица изплащат социална помощ на родители, които гледат децата си вкъщи
От следващата седмица изплащат социална помощ на родители, които гледат децата си вкъщи