НОВИНИ

КЕВР трябва бързо да реши как да компенсира абонатите за незаконното вдигане на цените, смята омбудсманът

Николай Минков
от Николай Минков
11:45, 11.12.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиане по най-бързия начин да реши как ще компенсира абонатите за неправомерното увеличение на парно и топла вода с 22% - от април до юни 2017-а. За това призова омбудсманът Диана Ковачева след вчерашното решение на Върховния административен съд, че цените са незаконни.

Тя поиска още регулаторът да не променя цената на водата за следващата година, заради лошото качество и загубите.

Абонатите могат да заявят колективни искове в съда срещу топлофикациите за незаконното увеличение на цените за парно и топла вода от КЕВР с 22% от април до юни 2017-а. Омбудсманът обаче предупреди, че индивидуалните искове са неизгодни.

"Хората имат право винаги по съдебен ред да си търсят надплатени суми, но така или иначе, тук трябва да се прецени много внимателно при индивидуални казуси дали това, което ще плати човекът, като разноски, ако случайно загуби делото, няма да надвиши това, което ще получи", каза Ковачева.

Прокуратурата поиска от КЕВР да коригира цената на водата

Въпросът е сега какво ще направи КЕВР. Възстановяват ли се и по какъв начин тези пари.

Според омбудсмана КЕВР не трябва да повишава и цената на водата за 2021-а, тъй като загубите по мрежите остава рекордно високи. Средно 61%, като на места достигат до 80-90%.

"За мен това е даже цинично, бих казала, в този момент да се вдига цената на водата. Качеството няма да се повиши, очевидно, а общите загуби продължават. Показателят "общи загуби на вода" всъщност не е включен от КЕВР в показателите, които определят цената на водата. Това означава, че в 8 области на страната водата ще се вдигне до 6%", допълни Ковачева.

КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 района

Проектът на КЕВР за нови цени на водата се движи в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

Ако предложението бъде прието в София водата ще се повиши с около 17 стотинки на кубик, в Разград с 20, в Плевен с 6, във Варна с 3 стотинки.

Най-голямо поевтиняване ще има във Видин - близо 50 стотинки, в Добрич - с 45 стотинки, в Сливен 43 стотинки и в Ямбол - 35 стотинки на кубик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катрин Тасева спечели пет медала за България на онлайн турнира по художествената гимнастика в Русия
Катрин Тасева спечели пет медала за България на онлайн турнира по художествената гимнастика в Русия
УЕФА номинира Али Соу за "Играч на седмицата" в Лига Европа
УЕФА номинира Али Соу за "Играч на седмицата" в Лига Европа