НОВИНИ

Облачността се разкъсва следобед, през нощта - отново дъжд

bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 11.12.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Облачно и дъждовно беше в повечето райони от страната времето както през нощта, така и тази сутрин, като най-съществените валежи бяха в Централна България - 21 л/кв.м са измерени в Казанлък. Дъжд валя и в столицата. Там, както и във Враца, са паднали по 15 л/кв.м.

До края на деня в много райони облачността временно ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще се ориентира от югозапад, ще бъде слаб, в Източна България до умерен. Максималните температури ще са между 8° и 13°, в София около 9°. През нощта от югозапад облачността отново ще се увеличи и ще започнат валежи.

В много райони от страната отново е обявено предупреждение за значителни количества в часовете след полунощ и утре и за опасност от възникване на наводнения. Очакваните количества на валежите са нови около 25-30 л/кв.м, а в планинските райони - до 50 л/кв.м. На височина над 1000 м дъждът ще се примесва със сняг.

Сутринта на места в равнините ще има мъгли. Вятърът в Източна България ще се ориентира от югоизток и ще се усили. Минималните температури ще са в широки граници - от малко над нулата в Дунавската равнина, до 9-10° по Южното Черноморие, в София - около 4°.

След обяд ще се задържи предимно облачно и дъждовно, но от запад валежите ще започнат да спират. В Източна България ще духа умерен, по Черноморието временно силен югоизточен вятър, а в Западна България - слаб с посока от запад. Максималните температури ще са между 7° и 12°, по-ниски в северозападната част от страната, където преди обяд дъждът ще се примесва със сняг.

Облачно с валежи ще бъде и в планините, като границата между дъжд и сняг ще е на около 1300 м надморска височина. След обяд от югозапад валежите ще започнат да спират.

Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, в масивите от Източна България - силен от юг. Максималните температури в курортите - от около 1° на Алеко, 3-4° в Пампорово и Боровец до 7-9° в Банско и Добринище.

Облачността ще се задържи значителна и в близките дни. Слаби валежи ще има в неделя в източните райони, а в понеделник - вече на повече места, главно в Централна и Източна България, а в най-южните райони отново са възможни значителни количества. Във вторник валежите навсякъде ще спрат, а след обяд от запад ще започне и разкъсване на облачността. В сряда ще бъде тихо, с повече слънчеви часове в планинските райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима задържани за телефонни измами след международна операция, групата прибрала над 150 000 лева
Шестима задържани за телефонни измами след международна операция, групата прибрала над 150 000 лева
Ваксина срещу COVID-19 даде незадоволителни резултати
Ваксина срещу COVID-19 даде незадоволителни резултати